Українські лікарі можуть використовувати світові практики при лікуванні від коронавірусу \ УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 539-ІХ, який дозволяє українським лікарям використовувати світові практики при лікуванні від коронавірусу.

Читайте такожРада дозволила лікувати COVID-19 незареєстрованими в Україні препаратами

Відповідний закон набув чинності сьогодні. Закон дозволяє, на період пандемії, для лікування коронавірусу в Україні застосовувати незареєстровані лікарські засоби, рекомендовані офіційним органом США, країн-членів Євросоюзу, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю для лікування Covid-19 у відповідній країні.

Відео дня

Крім того, на цей період дозволяється застосовувати зареєстровані лікарські засоби за показаннями, які не вказані в інструкції для медичного застосування за наявності доведеної ефективності лікування коронавірусу або рекомендовані офіційними органами цих країн.

Порядок призначення і застосування таких лікарських засобів у тижневий термін повинен встановити МОЗ, передає 112.ua.

Також прописується проведення експертизи матеріалів клінічних випробувань лікарських засобів для лікування коронавірусної хвороби і суттєвих поправок до них в термін до п'яти календарних днів.

Документом також пропонується здійснення МОЗ невідкладного та постійного оновлення протоколів надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби, лікарських засобів для лікування Covid-19 та моніторингу безпеки та ефективності ліків для лікування коронавірусу.