«Я тебе вб'ю» - ця фраза здатна зруйнувати відносини з дитиною \ УНІАН

Будучи розгніваними, батьки можуть говорити дітям неприємні речі. Найчастіше вони потім шкодують про сказане і вибачаються перед дитиною. Але шкоди психіці вже завдано.

Читайте такожВ Україні ухвалено стратегію реформування інституційного догляду та виховання дітей

Однак є фрази, які ні за яких обставин не можна говорити дітям. Про їхні наслідки розповіла кризовий та сімейний психолог Наталія Борисова виданню edinstvennaya.ua.

Відео дня

«Я тебе вб'ю» - погроза вбивством, особливо, якщо сказана серйозно і в гніві – спосіб зруйнувати відносини з дитиною, викликати у неї недовіру, страх, а згодом ще й спровокувати на відповідну негативну реакцію.

«Ти ідіот» - ця і інші образи вже демонструють не погрозу, а явне нехтування і знецінення всього хорошого, що дитина робить, і чого досягла. Для маленьких дітей також руйнівною є фраза «Ти поганий».

«Я ненавиджу тебе» - ефект приблизно такий же, як і в попередньому випадку, різниця тільки в тому, що ви дитину ображаєте не прямо, а побічно, показуючи своє ставлення до неї.

«Щоб ти помер» - а також здох, згорів, потонув, відправився в пекло, розбився, убився, пропав, провалився... Список досить багатий. Бажати смерті дитині, нехай навіть це і було сказано в серцях – ненабагато «гуманніше», ніж безпосередня погроза вбивства.

«Збирай свої речі і йди» - вигнання з дому і навіть його імітація вкрай руйнівно впливає на психіку дитини. Виховних цілей за допомогою таких слів досягти неможливо. Якщо ви, звичайно, не задалися метою виховати покірного раба.

«Зараз буду тебе бити» - як варіант, «дам по голові, по дупі, по шиї» і т. п. Ще одна погроза, нехай навіть не вбивством, але фізичною розправою. Примітно, що на пізніших життєвих етапах, коли дитина стає дорослою, вона може копіювати поведінку батьків і «помінятися з ними ролями».

«Будь ти проклятий» - в XXI столітті це, звичайно звучить не так страшно, як у середньовіччі, коли прокляття було практично синонімом анафемі і означало відлучення від церкви. Сучасні діти – «покоління гаджетів» – далеко не завжди сприймають подібне всерйоз, але на дітей, вихованих у релігійних сім'ях, або просто в дусі віри в надприродне, може подіяти досить сильно.

Більш «лайтова», але в той же час більш маніпулятивна фраза: «Не зробиш, як я скажу – прокляну». Так сказати, сучасна батьківська несвята інквізиція.

«Ти слабак і боягуз» - особливо деструктивні по відношенню до хлопчиків, оскільки зачіпають насамперед чоловічі якості. Втім, дівчаткам такі «приємні» епітети теж можуть прищепити комплекс меншовартості.

«Ти некрасивий», а також «потвора», «страшненька», порівняння з мавпами, зміями, жабами та іншими тваринами. Ні в якому разі не говоріть дитині про його фізичні недоліки. А якщо вони дійсно є, краще подумайте, як допомогти їх усунути.

«Ти виростеш злочинцем» - варіантів тут багато, найвідоміший: «Нічого хорошого з тебе не вийде». Батьки програмують дітей на завідомо нещасливе життя.

«Ми тебе годуємо і одягаємо. Це не твій дім, ти живеш за наш рахунок» - також одна з найбільш шкідливих фраз. Закиди матеріальними благами потрібно взагалі виключити з лексикону в спілкуванні з дітьми. Батьки повинні пам'ятати, що забезпечення дітей житлом, їжею і всім необхідним – це не поступка, а обов'язок батька і матері. Бувають випадки, коли батьки дійсно надміру задаровують дітей подарунками та на першу вимогу виконують будь-яку їхню забаганку. А потім дивуються, що ті цього не цінують. Знову ж таки, це не привід дорікати, що «все куплено за наші гроші». Є багато інших способів навчити дитину цінувати ті блага, які батьки дають дітям понад своїх обов'язків.

«Краще б я тебе не родила» - переконувати дитину в тому, що вона небажана, – також велика помилка. Побудова відносин з дітьми саме за таким принципом рано чи пізно призводить до того, що ви зіпсуєте життя і собі, і їм.

«Ти нам зіпсував життя» - ця фраза, як і всі попередні, ніякого конструктиву не несе, проте прищеплює дитині почуття провини. Хоча, за великим рахунком, батьки псують життя собі самі.

«У тебе нічого не вийде» - фраза-демотиватор. Якщо її вимовляти досить часто, у дитини поступово відпадає бажання проявляти ініціативу і робити щось конструктивне.