Питання: ⠀ Розкажіть, будь ласка, батькам, з якого віку або при наявності яких критеріїв можна залишати дитину одну в квартирі? ⠀ Поясню мій крик душі: у мене з чоловіком розгорівся скандал після того, як я відмовилася залишати сина (3,5 року) будинки на 10 хвилин, щоб спуститися з 16-го поверху до чоловіка в машину і допомогти йому з сумками. Він звинуватив мене у страхи, які заважають нормальному розвитку сина, — мовляв, я дуже турбуюся. ⠀ Чоловік, як і я, строгий послідовник Ваших рекомендацій, обидва дуже Вас любимо. Чоловік займається вихованням сина з 2-місячного віку, а я, в силу обставин, працюю. Живемо окремо від бабусь і дідусів, тобто ніхто зайвого не нав'язує. ⠀ Відповідь: ⠀ Розповідаю. ⠀ Вік дитини тут зовсім не головне. Давайте подумаємо: що може статися з дитиною через 10 хвилин без нагляду? За 10 хвилин він може... залізти, розбити, впустити, поламати, впасти, засунути, посковзнутися, проковтнути, вдаритися і т. д. і т. п. Але все, що дитина може організувати за 10 хвилин, він, при бажанні і при можливості (при МОЖЛИВОСТІ!!!) може влаштувати і за 1 хвилину і навіть за 30 секунд. ⠀ Таким чином, головне тут зовсім не час вимушеного дитячої самотності, а безпека житла. Простір всередині квартири (будинку) завжди повинно бути організоване так, щоб ризик дитячих неприємностей був мінімальним. Якщо з будинку розкидані таблетки, відкриті електричні розетки, вільний вихід на балкон, у ванній кімнаті на підлозі концентрований відбілювач, на печі окріп і т. д. — так дитя треба обійняти і не випускати, і не відпускати, і не відходити від нього ні на хвилиночку. ⠀ Резюме: якщо чоловік, активно займається вихованням дитини, забезпечив безпеку житла, значить, він правий, а ви заважаєте нормальному розвиткові дитини. Якщо ж ваші страхи реально обгрунтовані і в квартирі є джерела потенційної небезпеки — значить, ви праві, але вам треба не сваритися, а ці джерела усунути. ⠀ #докторкомаровский #вопросответ #вопросЕОК #батьківство #діти #безпеку

Публікація від Доктор Комаровський (@doctor_komarovskiy)

Лікар, кандидат медичних наук Євген Комаровський розповів про те, коли можна залишати дитину одну в квартирі.

Відео дня

Як розповів педіатр на своїй сторінці в Instagram, вік в цьому питанні - не головний критерій. Адже протягом 10 хвилин дитина може собі нашкодити. Але при цьому те ж саме може статися з дитиною і за хвилину і 30 секунд.

Читайте такожЛікар Комаровський розповів, як лікувати ангіну (відео)

Найважливіший критерій - це те, наскільки безпечний для дитини будинок, зазначив лікар. Простір у квартирі повинен бути організований так, каже він, щоб мінімізувати всілякі неприємності, які можуть статися з дитиною, залишеною на деякий час без нагляду.

"Якщо по будинку розкидані таблетки, відкриті електричні розетки, вільний вихід на балкон, у ванній кімнаті на підлозі концентрований відбілювач, на печі окріп - так дитя треба обійняти і не випускати, й не відходити від неї ні на хвилиночку", - заявив Комаровський.

Але якщо житло безпечне для перебування там дитини на самоті, то і в 3,5 роки малюка можна на деякий час залишити без нагляду.

Раніше лікар, кандидат медичних наук Євген Комаровський розповів про головні ознаки дефіциту кальцію у дитини.