У МОЗі назвали умову відновлення лікування за кордоном / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я України відновить відправлення українців на лікування за кордон в умовах карантину, якщо приймаючі країни знімуть відповідні обмеження, запроваджені з метою протидії поширенню коронавірусу у світі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожВ Україні уже понад 4 тисячі хворих на COVID-19 (відео)

Відео дня

Зокрема, його запитали, як люди, котрі потребують лікування за кордоном, можуть отримати допомогу.

Міністр зазначив, що кількість людей, які щороку отримають лікування за кордоном, збільшується. Також збільшується сума коштів, що сплачується для програми лікування українських громадян за кордоном.

«За 5 років ці цифри зросли з 388 млн грн до 1 млрд грн. Наразі в умовах карантину, перш за все, у зв'язку з обмеженнями, які приймаюча сторона здійснила щодо прийому наших пацієнтів, виїзд наших громадян на лікування за кордон дуже обмежений», - сказав Степанов.

При цьому, міністр підкреслив, що МОЗ постійно розглядає усі заявки, які подають українські громадяни на оплату лікування за кордоном, і працює у звичайному режимі щодо розгляду цих заявок.

«Остання така комісія відбулася вчора, де було прийнято рішення по 79 пацієнтах. В той же самий час, громадяни, які вже перебувають за кордоном, їм сплачується відповідне лікування, якщо є така можливість, і якщо вони вже лікуються», - заявив Степанов.

Він додав, що МОЗ слідкує за поточною ситуацією.

«Як тільки приймаючі сторони відкриють таку можливість щодо приймання наших хворих, якщо така можливість буде в умовах карантину, то Міністерство охорони здоров'я буде робити все, щоб наші громадяни потрапили на лікування за кордон. Це перебуває на постійному контролі, і ми шукаємо можливості, щоб наші люди отримали відповідне лікування», - заявив Степанов.