У новому законі про ліки допускаються випробування препаратів на психічно хворих. Держдума Російської Федерації (РФ) в першому читанні прийняла законопроект, розроблений Міністерством охорони здоров`я і соціального розвитку, не дивлячись на заперечення безлічі організацій. Основним його недоліком є невикористана можливість виправити помилкові положення старого закону, зокрема стосовно психічно хворих.

Всупереч протестам громадськості у Федеральний закон «Про лікарські засоби», прийнятий Держдумою ще в 1998 році, була включена стаття 40, що допускає випробування ліків, призначених для лікування психічних захворювань, на психічно хворих, позбавлених дієздатності.

Використання в клінічних випробуваннях психічно хворих, визнаних недієздатними, відкриває дорогу медичним дослідам на людях без їх згоди. Сучасна Росія тим самим йде услід за нацистською Німеччиною, затверджує Незалежна газета.

Відео дня

Фахівці відзначають, що в новому законі про ліки повинні були б міститися не тільки всі положення декларації Хельсінкі в редакції 2008 року, але і додаткові уточнення, що наперед враховують реальну російську правозахисну практику.

focus.ua