Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" отримав премію за стратегічну благодійність

Київ. 13 грудня. УНІАН. Благодійний фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" за ідею деінституалізації інтернатної системи отримав у Москві премію в номінації "Стратегічна благодійність".

Про це повідомили УНІАН у прес-службі фонду.

Відео дня

Премія вручається комерційним і некомерційним організаціям, ЗМІ та приватним особам за якісні благодійні ініціативи. Сама по собі премія є соціальним проектом, покликаним привернути увагу до проблеми неефективної й марнотратної благодійності, підтримати розумні й ефективні ідеї у галузі допомоги дітям-сиротам.

Вручення приурочено до святкування року з дня заснування студії 2ГА, створеної громадськими діячами Росії Олександром ГЕЗАЛОВИМ і Олексієм ГАЗАРЯНОМ.

За словами О.ГЕЗАЛОВА, студія 2ГА працює у сфері допомоги дітям-сиротам і щодня стикається з прикладами непрофесійної роботи, нерозуміння цілей і завдань. "Тема ця непроста й ми думаємо, що подібними починаннями ми сприятимемо зростанню ефективності, самоосвіти, інноваційності некомерційного сектора", - зазначив О.ГЕЗАЛОВ.

Студія реалізує більше десяти благодійних проектів, проводить консультації представників влади, корпоративних і приватних благодійників.

За рік спільної діяльності 2ГА запустили більше 10 благодійних проектів, створили декілька унікальних сайтів, об`їздили понад 15 регіонів Росії з тренінгами, лекціями й семінарами.

На церемонії вручення премій також були названі неефективні тренди у сфері допомоги дітям-сиротам, яким соціальні художники побажали з тенденцій скоріше перетворитися на дефіцит і музейну рідкість.

Серед лауреатів премії - велика кількість ЗМІ. Також одним із володарів премії "Гектари благодійності" в номінації "Політична воля" став Президент РФ Дмитро МЕДВЕДЄВ.

Як повідомляв УНІАН, благодійний фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" не підтримує політику зміцнення інтернатної системи в Україні.

Керівник програм і проектів фонду Дар’я КАСЬЯНОВА заявила, що інтернатна система абсолютно не відповідає інтересам дитини, тому, що найприродніша форма перебування дитини-сироти - сім`я або наближена до сім`ї форма. Вона вважає, що якщо дитину вилучають із поганої неблагополучної сім`ї, її необхідно влаштовувати в хорошу сім`ю, це може бути й прийомна сім`я, й дитячий будинок сімейного типу, й опіка, й усиновлення.

"Фонд Ахметова на підтримку національного усиновлення, на підтримку розвитку сімейних форм виховання спільно з партнерами запустив проект "Сиротінню - ні!" на якому вже понад 10 тисяч анкет дітей сиріт, позбавлених батьківської опіки, й сьогодні вже 802 дитини перебувають у сім`ї. Однозначно, ситуація змінюється й процес усиновлення запущено. Але не варто забувати, ще сьогодні понад 20 тисяч дітей знаходяться в інтернатних установах", - сказала Д.КАСЬЯНОВА, підкресливши, що інтернатна система задовольняє лише базові потреби дитини.

За її словами, численні дослідження ЮНІСЕФ та інших великих міжнародних організацій свідчать, що якщо дитина пожила більше трьох років у інтернатній системі, то в своєму розвитку вже ніколи не зможе наздогнати своїх однолітків. І це доведений факт. "В Україні кожна друга дитина шкільного віку, яка виховується в інтернатах, проходить через усі форми насильства, - емоційного, фізичного й сексуального. Життя дитини в інтернаті засновано на залежності від інтернату, він нічому не навчає, крім того як жити в цьому інтернаті. За межами інтернату ці підлітки або вже дорослі люди стикаються з проблемами й залишаються з ними один на один", - зазначила Д.КАСЬЯНОВА.

Довідка УНІАН. Реалізація проекту "Розвиток сімейних форм виховання" розпочата Фондом Ріната Ахметова "Розвиток України" 1 червня 2008 року. Сімейні цінності є пріоритетними для фонду й фонд робить усе можливе для того, щоб дитина жила і виховувалася в сім`ї. Для цього фонд сприяє національному усиновленню, надає підтримку прийомним сім`ям і дитячим будинкам сімейного типу, в тому числі й матеріальну; взаємодіє з дитячими інтернатними установами з метою профілактики соціального сиротіння. Бюджет проекту - 15 млн. грн.