Державна митна служба України має намір направити запити великим світовим виробникам лікарських засобів для того, щоб сформувати орієнтовні ціни на них.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив член колегії Державної митної служби України Віктор БОНДАР.

«І коли ми на вході бачитимемо завищення в 2-3-5-7 разів, то, відповідно, ми передаватимемо таку інформацію до правоохоронних органів, Нацбанку для того, щоб далі мониторити рух валюти і мониторити ці контракти на предмет нормальної діяльності цих суб`єктів», - сказав він.

Відео дня

За словами В.БОНДАРЯ, 3-6 місяців тому відомство почало ретельно мониторити питання імпорту ліків до України. «Викликає стурбованість відсутність ПДВ для ліків, а це означає, що для тієї компанії, яка ввозить препарат до України, практично немає ніяких сплат до бюджету», - відзначив член колегії Держмитслужби.

Також, за його словами, є ризики відпливу коштів із України у зв`язку із завищеною ціною ліків при імпорті. «Так, імпортер купує ліки у виробника, потім ставить офшорну компанію, яка завищує ціну в два-три-пять разів, і завозить до України... Таким чином, вартість ліків для українського ринку підвищується... І потім він (імпортер - УНІАН) під ці контракти виводить кошти за кордон. І таким чином, через таку схему можна вивести кошти з країни також без додаткового оподаткування, при цьому в два-три рази більше, ніж йому необхідно, щоб розрахуватися з виробниками ліків», - сказав В.БОНДАР.

Також відстежуватимуть країни-виробники ліків. Якщо, наприклад, поставки йдуть з країни, яка не є офіційним виробником ліків, що поставляються, то митники мають намір відстежувати, чи не є така продукція контрафактною і чи не несе вона загрози для здоров`я українців.

Нагадаємо, з 1 лютого 2012 року митне оформлення фармацевтичної продукції, що ввозиться до України суб`єктами господарювання, розташованими в м. Києві та Київській області, покладено на Київську регіональну митницю.

За словами начальника Київської регіональної митниці Дмитра ПОЛІЩУКА, очікується збільшення в два рази імпорту даних товарів, що оформлюються на Київській регіональній митниці.