Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення доповнень до Закону України "Про державну допомогу сім`ям з дітьми" щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини" з пропозиціями Президента України від 7 травня.

 
Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 243 із 378 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
 
Згідно з ухваленим законом, зокрема, у Законі “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” стаття 10-та "Право на допомогу при народженні дитини" визначає, що допомога при народженні дитини за цим законом надається одному з батьків дитини (опікуну), з яким постійно проживає дитина. Одноразова допомога, призначена опікуну, вважається власністю дитини.
 
Стаття 11 доповнюється чотирма новими частинами, згідно з якими для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред`явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина.
 
Заява складається у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини.
 
Даний перелік документів є вичерпним.
 
Орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини після звернення одного з батьків (опікуна) за призначенням допомоги при народженні дитини: самостійно отримує від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, з державних реєстрів та в порядку обміну інформацією всі необхідні відомості для призначення такої допомоги; направляє центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб, дані для реєстрації місця проживання дитини, що зазначила особа, яка звертається за допомогою.
 
Стаття 6 Закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” доповнюється новою частиною, згідно з якою реєстрація місця проживання новонародженої дитини здійснюється також на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.