Лікар-ендокринолог розказала про жіночі гормони / фото Наталія Самойленко 

28 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день здоров’я жінок. За роботою та домашніми турботами жінки часто не звертають увагу на власне здоров’я та не звертаються до лікарів вчасно. Хоча у Всесвітній організації здоров'я наполягають: перевірки жінок у гінеколога та ендокринолога мають бути регулярними.

Читайте такожСупрун розвіяла топ-5 міфів про жіноче здоров'я

Чому саме гормони потрібно контролювати жінкам, та на що треба звернути увагу, розповіла в ефірі «Сніданку з 1+1» постійний експерт ранкового шоу, лікар-ендокринолог Наталія Самойленко.

В організмі жінок працює понад 60 різних гормонів. Гормональний фон має безпосередній вплив на емоційне здоров’я. Крім того, від балансу гормонів залежить і зовнішній вигляд жінки.

Як зрозуміти, що в організмі відбувається гормональний дисбаланс

За словами Наталії Самойленко, перший прояв гормонального дисбалансу - емоційний.

«Часті зміни настрою, підвищена емоційна чутливість, порушення сну, або бажання постійно плакати - це все найперша причина перевірити свій гормональний фон. Крім того, коли гормони в дисбалансі, у нас страждає зовнішній вигляд - погіршується стан волосся, з'являється підвищена сухість шкіри або висипання. Можуть бути також порушення менструального циклу та фертильності», - розповідає лікар.

Ознаки порушення гормонального балансу:

  • нерегулярний менструальний цикл;
  • ріст волосся у нетипових місцях;
  • випадіння волосся на голові;
  • різкі перепади настрою;
  • різке зростання ваги;
  • труднощі із зачаттям;
  • висипи на шкірі, особливо - на куті нижньої щелепи.

Наталія Самойленко наголошує, що жінкам слід щорічно проходити гормональне обстеження, щоб попередити можливість розвитку більш серйозних захворювань.

Особливу увагу слід звертати на:

  • гормони щитоподібної залози. Від роботи щитоподібної залози залежить метаболізм організму. Тому якщо відбувається різка зміни ваги - це причина перевірити саме цей гормон;
  • «жіночі статеві гормони»: естроген, пролактин, прогестерон та інші.
  • «гормони стресу»: кортизол. Сьогодні, на фоні карантину і пандемії, у всіх зростає рівень кортизолу - це гормон стресу, який впливає на регуляцію обміну речовин і несе за собою порушення всіх інших гормонів;
  • інсулін;
  • вітамін Д.

Чим може загрожувати невчасне діагностування і перевірка гормонів

Лікар-ендокринолог розповідає, що гормони - це хімічні месенджери, які регулюють всі функції в організмі. Від гормонального дисбалансу починають страждати багато органів і систем. Це проявляється на різних рівнях - від емоцій до фізичного стану жінки. А також може призвести до серйозних захворювань, наприклад, цукрового діабету чи захворювання щитовидної залози.

«Вчасна діагностика може попередити серйозні захворювання. Тому гормони слід перевіряти щорічно. А жінкам старше 50 років - навіть 2 рази на рік. Краще діяти на випередження і при перших симптомах йти до лікаря», - радить експерт.

Крім того, МОЗ України рекомендує жінкам щорічно з 20 років проводити регулярне клінічне обстеження молочних залоз. З 21 року - цитологічну діагностику на рак шийки матки (1 раз на 3 роки). Починаючи з 30 років варто також 1 раз на 5 років проходити тест на вірус папіломи людини. З 40 років - 1 раз на 2 роки мамографію. А жінкам у старшому віці, від 50 років, радять також до всіх інших обстежень додати колоноскопію (1 раз на 5 років).