Вчені прогнозують, що до кінця жовтня в нашій країні щодня буде фіксуватися понад 20 тисяч нових випадків захворювання на COVID-19. За більшістю показників, поточна хвиля давно зрівнялася і перевищила минулорічну осінню ковід-повінь. І Україна вже лідирує в Європі за добовою смертністю і поширенням "корони".

Колективний імунітет в українців поки на найнижчому рівні в Європі - менш як 30 відсотків. І це при тому, що кількість вакцин (і мова йде далеко не про одного виробника) може задовольнити попит 70 відсотків населення. Що ж відбувається? Невже всі тотально бояться вакцинуватися? Можливо.

Але тоді українцям варто знати, що, за даними МОЗ, 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні, були невакцинованими, тобто, не отримали двох доз антиковідної вакцини.

Відео дня

95,7% українців, яким діагностували COVID-19, не були вакциновані, або встигли отримати тільки 1 дозу.

98,3% осіб старше 60 років, які померли внаслідок коронавірусної хвороби з 26 червня по 26 вересня 2021 року, були невакцинованими, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи, не отримали повного курсу вакцинації.

Звичайно хтось з обивателів скаже: "Подумаєш! Дурниця! Ці цифри, якщо судити за кількістю громадян в країні, незначні!". Що ж, нумо подивімось. За весь час пандемії в Україні підтвердили 2 578 394 випадки захворювання. Станом на 13 жовтня видужало 2 304 361 осіб. Це означає, що продовжують хворіти 274 тисячі! Невже мало?

"На цьому тижні очікуються рекордні значення кількості нових захворювань, але цьому, ймовірно, завадять довгі вихідні, які традиційно призводять до зменшення кількості офіційних виявлень", - відзначають вчені. 

Іншими словами, готуватися потрібно до важкої війни. І поки невідомо, чи зможемо виграти. На жаль.

І ще одне спостереження. Коли виникає питання: "Вакцинуватися чи ні?", багато хто чомусь йде не до фахівців, а в соціальні мережі. Цікавитися, чи варто робити щеплення від COVID-19, модно серед "соціальних друзів", тому чати, групи і месенджери заповнені "рекомендаціями". Ці люди, як правило, називають себе лікарями, але, що не дивно, в очі (поза соціальними мережами) їх ніхто не бачив. У мене, до речі, теж не вийшло.

Така ситуація, м'яко сказати, дивує. Як можна питати поради у того, хто не може її кваліфіковано дати? Хіба ви просите пораду у перукаря, як і яку встановлювати сантехніку? Або у сантехніка - який автомобіль краще придбати? Так чому з медициною у нас інша ситуація? Особливо сумно, що стосується це часто смертельного COVID-19 ... адже, в більшості випадків, ваші "соціальні друзі", що роздають відповіді на таке кричуще ковідне питання, далекі від медицини. І саме тому в Інтернеті ширяться всілякі страшилки про те, як з кимось десь колись відбулися якісь жахливі жахи відразу після щеплення…

Не приховую, в питаннях вакцинації бувають і похибки - який-небудь збій і одиничний випадок, з урахуванням всіляких індивідуальних клінічних патологій. Дійсно, для "правильної" статистики необхідна, як мінімум, сотня стандартизованих спостережень, а краще - тисяча. Стандартизація йде за кількома параметрами: стать, вік, хронічні захворювання і багато іншого. І, бо пандемія – справа "раптова", багатьох даних дефіцит.

Проте, я переконаний, якщо є якісь сумніви, завжди слід звертатися до професіоналів! З питань автомобіля – до механіка, сантехніки – до сантехніка, і здоров'я - тільки до лікаря! Професіонал він тому і професіонал, що точно знає, що робити з проблемою в його області відповідальності. Але якщо він сам сумнівається (з ким не буває), то дасть правильну пораду, до кого звернутися далі…

А всі потуги розв'язання підступних проблем за допомогою чатів – шаманізм нового часу. Єдина його відмінність від часів наших "темних" предків - тільки в наявності у нас мобільних телефонів та Інтернету.

Денис Павловський, лікар