фото Depositphotos

Держава має надати українському споживачеві доступ до нового якісного медичного сервісу. Легалізація в законодавчому полі онлайн-торгівлі та поштової доставки медичних препаратів підвищить якість послуг фармацевтичного ринку, захистить споживачів від фальсифікованої продукції.

До такого висновку прийшли учасники онлайн-дискусії на тему перспектив розвитку в Україні нового перспективного сегменту med-e-commerce, який одержав стрімкий розвиток в результаті вжитих Кабінетом міністрів України невідкладних заходів з протидії розповсюдження коронавирусной інфекції.

23 березня 2020 року уряд дозволив здійснення дистанційної торгівлі лікарськими препаратами і доставку ліків поштовими операторами на період дії карантину. Нововведення відразу набуло величезного споживчого попиту, заклавши новий вектор розвитку електронного сегмента вітчизняної фармацевтики в посткарантинный період.

Відео дня

Користувачі розуміють, що через онлайн-канали сьогодні можна отримувати необхідну інформацію про наявність ліків, ціну препаратів.

«Онлайн-ринок швидко зростає. Як показує 6-річний досвід, зараз всі медустанови, наші партнери, позитивно сприймають і співпрацюють з платформою DOC.ua. Всі розуміють можливості і перспективи онлайн-ринку, тому говорити про якусь конкуренцію не доводиться. Це новий, вигідний напрямок для всіх операторів фармацевтичної та суміжних галузей: страхової медицини, ринку поштових послуг», - зауважує генеральний директор онлайн-платформи DOC.ua Сергій Казанцев.

Про велику затребуваність послуг поштового доставки ліків також розповідає директор з продажу компанії «Нова пошта» Олеся Копчук.

«Доставку медпрепаратів ми здійснюємо більше місяця. За цей час «Нова пошта» виконала понад 45 тисяч замовлень. Чверть ми доправили до села і дрібні населені пункти. Це говорить про можливості кожного жителя України отримати доступ до якісного медичного сервісу. Я не бачу складнощів в доставці ліків, так як для нас – це абсолютно стандартні процеси. Ми врахували всі вимоги на законодавчому рівні, впровадили послугу доставки ліків із збереженням температурного режиму», - сказала Копчук.

На думку глави аналітичного центру Спілки українських підприємців Андрія Єрашова, процес законодавчого врегулювання дистанційної торгівлі ліками дозволить в першу чергу захистити українців від спалахів інфекційних захворювань, які можливі в майбутньому, а також стане ефективним інструментом боротьби держави з тіньовим ринком.

«Ми спілкуємося з МОЗ та розуміємо, що зараз карантин переходить в адаптивну фазу, а восени може повернутися в більш жорстку. У складі Союзу українських підприємців є і оператори поштового зв'язку, і виробники ліків. Їх однозначна позиція полягає в тому, щоб легалізувати дистанційну торгівлю лікарськими засобами. Я згоден, що нам потрібно обкатати цей механізм на безрецептурних препаратах для того, щоб потім прийняти рішення: чи готові ми, як Фінляндія, доставляти рецептурні препарати, або ж ми поки будемо орієнтуватися на велику Британію, Польщу і ряд інших країн, в яких дозволена доставка тільки безрецептурних препаратів», - резюмував Єрашов.

Підкомітет з питань фармації і фармацевтичної діяльності, Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування, розробляє пакет законодавчих змін щодо поступового впровадження дистанційної торгівлі лікарськими засобами після зняття карантинних обмежень. Про це учасників дискусії поінформував голова підкомітету, народний депутат України Сергій Кузьміних.

«Також будуть прописані регуляторні норми для регулювання даного виду фармацевтичної діяльності з урахуванням вимог відповідних фармацевтичних практик та досвіду ЄС», - сказав політик.