При певних хронічних хворобах можна вакцинуватися від COVID-19, поділилася лікар / фото REUTERS

Серйозне протипоказання до вакцинації від коронавірусу COVID-19 – анафілактичний шок після введення препарату, а хронічні захворювання та вагітність є прямими показаннями для термінового щеплення.

Лікарі часто відмовляють вагітних жінок від вакцинації, хоча не мають на це підстав, розповіла лікар, медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова в ефірі каналу "Україна 24".

"Є досить багато людей, які не вакцинуються, тому що їх відмовляє лікар, говорячи про те, що їхні хронічні захворювання є протипоказанням до вакцинації… Від коронавірусної вакцини є лише одне серйозне протипоказання – це анафілактичний шок на попередню дозу цієї ж вакцини…", – сказала співбесідниця.

Відео дня

Читайте такожВ Україні від COVID-19 повністю вакциновано вже 38% дорослого населення, Ляшко закликав українців не зупинятисяЗа її словами, якщо після щеплення певною вакциною у людини виник анафілактичний шок, то у деяких країнах наступного разу їй просто колють інший препарат.

Анафілактична реакція – це швидка алергічна реакція, через яку можлива навіть смерть. Під час алергічної реакції людина може задихатися.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я наприкінці жовтня затвердило перелік медичних протипоказань та застережень до вакцинації від коронавірусу. Зокрема, за наявності тромбозу у певних випадках не можна вакцинуватися препаратами на векторній основі, наприклад, АstraZeneca.

Вакцинація в Україні стартувала наприкінці лютого. Станом на 5 грудня дві дози вакцини отримали 11 806 077 осіб. За офіційними даними, населення України становить понад 41 млн.

Коронавірус в Україні: статистика за три місяці / інфографіка УНІАН

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ – 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас можуть зацікавити такі новини: