Скільки коштує щеплення у Києві  / фото REUTERS

Сезон грипу не за горами. Лікарі рекомендують вакцинуватися, щоб не було поєднання з коронавірусом. Проте ціни на вакцину від грипу можуть декого відштовхнути від вакцинації.

Про це пише ТСН. ua.

Так, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав вакцинуватися від сезонних штамів грипу. Це, за його словами, дозволить уникнути можливого поєднання грипу та нового коронавірусу COVID-19.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ заявили, що планують безкоштовно вакцинувати від грипу людей з групи ризику

"Карантин не скасовує необхідність планової вакцинації. І, тим більше необхідно вакцинуватися від сезонних штамів грипу. До того ж нам необхідна масова вакцинація від грипу, щоб уникнути можливого поєднання грипу та COVID-19", - написав він у Facebook.

За словами головного санітарного лікаря, вакцинація від грипу — "пріоритет цього року".

Дорослим вакцина від грипу вводиться одноразово, навіть якщо вони це роблять вперше. А дітям вакцинацію проводять двічі. Про це в коментарі розповіла лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

"Я б радила вакцинуватися від грипу, як медикам, так і іншим групам населення, тому що, крім груп ризику, яким показана вакцинація, у будь-якому випадку, потрібно охопити якомога більшу кількість людей вакцинацією для того, щоб у нас не було поєднання інфекцій грипу та COVID-19. Тому що у такому разі і в такій інтерпретації будуть ще серйозніші ускладнення й наслідки від перенесеного захворювання", - наголосила лікар.

На переконання епідеміолога, вакцинація вбереже від тих інфекцій, яких можна уникнути.

"Але насправді, ціни на вакцину, які я бачила в Інтернеті, дійсно, божевільні. Це, звичайно, друге питання. Я думаю, дуже багатьох така ціна здивує і відштовхне від вакцинації. Але в будь-якому разі, вакцинація показана і, якщо у є кошти, варто це зробити", — підсумувала вона.

Як з'ясували журналісти, ціни у приватних клініках коливаються від 550 гривень за трикомпонентну корейську вакцину до 650 гривень за французьку чотирикомпонентну. Але у клініках зазначають, що французька чотирикомпонентна вакцина від грипу має з'явитися в Україні за тиждень-півтора. Тому охочим пропонують зробити передплату у сумі 100 гривень.

Якщо вакцинуватися цілою родиною, треба уточнювати, чи будуть знижки, зазвичай вони сягають від 5% до 10%. Також можна домовитись про приїзд лікаря, який зможе зробити вакцинацію дома або в офісі. Така послуга додатково коштуватиме приблизно 300 гривень.

Коронавірус та грип: що варто знати

  • Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві, лікар Олег Рубан стверджує, що коронавірус поводиться подібно до інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема, грипу, тому ослаблення епідемії можна очікувати лише навесні 2021 року. 
  • Разом з тим, за словами Рубана, COVID-19 відрізняється від інших гострих респіраторних інфекцій тим, що "ця вірусна інфекція дуже важка і дуже агресивна".
  • Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я повідомляв, що в аптеках України вже доступні у продажу трьохвалентні вакцини від грипу.
  • З початком осені лікарі починають нагадувати своїм пацієнтам про необхідність підготуватися до холодної пори й зробити щеплення від грипу. Зазвичай чимало людей ігнорують це попередження. Але в 2020 році краще так не легковажити. Експерти пояснюють, чому цього року краще зробити щеплення від сезонного грипу.
Дані Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України

Симптоми коронавірусу і грипу: в чому різниця

Уся група вірусних респіраторних захворювань досить схожа за клінічними проявами. Тому і грип, і ГРВІ, і COVID-19 мають подібні симптоми. І починаються вони схоже, але у COVID-19 набагато більший, тривалий інкубаційний період, тому що у звичних нам ГРВІ, грипу близько чотирьох годин достатньо, щоб ми захворіли.

  • В Україні зараз маємо три головні симптоми: лихоманка, сухий кашель і утруднене дихання.
  • За інформацією ВООЗ, лихоманка зустрічається у 88% хворих, сухий кашель – у 67%, слабкість – у 38%, утруднення дихання – у 18%, біль у горлі – у 13%, головний біль – у 13%, біль у м'язах, відчуття холоду і блювота – у 5-20%.
  • Ляшко у вересні розповів і про малопоширені симптоми: нежить, діарея, кашель з кров'ю.
  • Симптомом, який може об'єднувати інфікованих українців, є втрата відчуття смаку і запаху.
Інфографіка УНІАН