Експерти наголосили на неефективності стратегії ВООЗ щодо боротьби з курінням

Колишні співробітники Всесвітньої організації охорони здоров’я Рут Боніта Біглхол і Роберт Біглхол заявили, що сучасна стратегія ВООЗ щодо боротьби з курінням працює повільно й має бути змінена в контексті застосування електронних сигарет у якості альтернативи курінню.

Про це йдеться в їхньому інтерв’ю виданню Health-UA.

"Інноваційні технології доставки нікотину продемонстрували свій потенціал як засоби, що допомагають кинути курити; також вони були рекомендовані міністерствами охорони здоров’я Великобританії та Нової Зеландії. Отже, дивує те, що Рамкова конвенція про боротьбу з тютюном і ВООЗ ставлять на один щабель з тютюновими виробами інноваційні пристрої для доставки нікотину, а також інші альтернативи, які не містять тютюну", - наголошують експерти.

Відео дня

Згідно з даними Організації, у світі продовжують курити близько 1,3 млрд людей, що становить 22,3% усього населення планети. За період з 2015 по 2020 рік кількість курців зменшилася усього на 1,6%.

Роберт Біглхол вважає, що нинішня стратегія ВООЗ має передбачати перехід на альтернативні та безпечніші для здоров’я способи доставки нікотину. Як приклад він наводить системи нагрівання тютюну та електронні сигарети.

Загалом експерти розкритикували спроби тотального обмеження доступу до альтернативної нікотинової продукції у деяких країнах. Також вони закликали до збалансованого підходу в їх оподаткуванні та регулюванні.

Як відомо, цей підхід уже імплементують у власну політику низка країн. Наприклад, представники британської Служби громадського здоров'я вважають, що електронні системи доставки нікотину є на 95% менш шкідливими у порівнянні зі звичайними сигаретами, а отже, дають змогу курцю замінити більш шкідливі сигарети на продукти зі значно меншою шкодою. 

Також опитані експерти пропонують враховувати обґрунтовані занепокоєння щодо ризиків цієї продукції для молоді, яка не курить взагалі, із потенційними позитивами від припинення куріння серед дорослих.