Простатит – це запалення передміхурової залози (простати), яка є важливою частиною чоловічої статевої системи / фото pixabay.com

Чоловіки досить болісно сприймають недуги, які можуть негативно позначитися на їхній статевій функції. З усім тим ці недуги виникають найчастіше через легковажне ставлення чоловіків до свого здоров'я. Наприклад, простатит можна отримати, лише одного разу з'їздивши на риболовлю.

Про те, що таке простатит і до яких ускладнень він може призвести, розповів лікар Житомирського обласного діагностичного центру Євген Шумовський, пише ТСН.

Простатит – не привід для відчаю

Відео дня

Простатит – це запалення передміхурової залози (простати), яка є важливою частиною чоловічої статевої системи. Саме передміхурова залоза виробляє секрет, що забезпечує рухову активність і життєздатність сперматозоїдів. Тому її запалення призводить не тільки до погіршення статевої функції, але в кінцевому підсумку – до безпліддя. І перше, і друге чоловіками сприймається практично як катастрофа.

Читайте такожСупрун зруйнувала міфи про масаж простати

Зазвичай простатити трапляються в молодості – з дурного розуму і через недосвідченість, хоча чим старший чоловік, тим вищий ризик розвитку запальних процесів. Простатит може бути гострим або хронічним, причому другий зустрічається набагато частіше.

Як зрозуміти, що це простатит?

Про те, що у чоловіка простатит, говорить насамперед утруднення сечовипускання, оскільки запалена передміхурова залоза постійно тисне на сечовий канал. Під час сечовипускання чоловік відчуває біль (іноді досить сильний) і печіння. Але більше всього чоловіків лякає послаблення ерекції і прискорене сім'явипорскування. Може спостерігатися також зниження потенції. Звідси – пригнічений психічний стан, депресія і постійна тривога.

Чому виникає простатит?

Найнебезпечніше для простати – це випивання на капоті машини! Здавалося б, звичайний захід під час риболовлі або прогулянки в ліс, але саме після нього стан людини різко погіршується, тому що горілка, хрін і гірчиця з салом – речі несумісні зі здоров'ям простати, особливо якщо запальний процес уже стартував. Особливо небезпечна зимова риболовля, де чоловік обов'язково перемерзає, затримує сечовипускання (в пошуках більш-менш затишного місця), а також обов'язково вживає спиртне з гострою і жирною їжею.

Друга причина – інфекції, які передаються статевим шляхом, зокрема венеричні. Якщо їх не лікувати або просто не долікувати, все завершиться хронічним простатитом.

Третя важлива причина – нерегулярне статеве життя. У середньому статевий акт для зрілої людини повинен відбуватися два рази на тиждень (для когось – один раз на п'ять днів), але якщо рідше, то в передміхуровій залозі виникне застій, що призводить до запалення. Однак і перестаратися з сексом теж не можна. Небажано вдаватися до перерваного статевого акту або намагатися штучно продовжити його – все це дуже погано позначається на здоров'ї простати.

Досить часто на простатити страждають люди, які ведуть сидячий спосіб життя, наприклад, водії, айтівці та інші. У них порушується кровообіг в органах малого тазу, що призводить до запалень.

Крім того, простатиту сприяють часті переохолодження, порушення імунітету, стреси, гормональний дисбаланс, а також недотримання правил особистої гігієни.

Як лікувати?

За перших же симптомів слід звернутися до лікаря, який призначить адекватне лікування. Самолікування не дасть нічого, крім погіршення стану. Навіть якщо здається, що симптоми майже зникли, не варто спокушатися – коли хвороба переходить в хронічну стадію, симптоми "стираються" і турбують лише періодично, однак хвороба продовжує прогресувати і може призвести до дуже тяжких наслідків.

Читайте такожСупрун зруйнувала міфи про чоловічу проблему - втрату або погіршення ерекції

Головне – припинити панікувати, налаштувати себе на те, що простатит успішно лікується і не соромитися звернутися до фахівця. На ранніх стадіях простатит лікується амбулаторно, а якщо хвороба запущена, можливе стаціонарне лікування. Після закінчення курсу лікування (зазвичай це два тижні) чоловік повинен дотримуватися профілактичних заходів для того, щоб не було рецидивів (вони трапляються досить часто). Серед рекомендацій лікарів-урологів: обмежити вживання жирної, гострої та солоної їжі, не переохолоджуватися, стежити за особистою гігієною, регулярно займатися сексом, користуватися презервативом та інші.

Чоловіки, які зазвичай до останнього тягнуть із зверненням до лікаря, повинні розуміти, що якщо вони не пройдуть адекватного лікування, то існує висока ймовірність виникнення безпліддя (у 40% випадків), оскільки запалена передміхурова залоза не в змозі виробляти необхідну кількість секрету для зачаття. А це вже набагато серйозніше, ніж просто ослаблення ерекції. Тому простатит запускати не можна в жодному разі.