Яка смородина найкорисніша / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У липні в українських садах дозріває червона і чорна смородина - любов усіх ласунів. Жменя таких ягід стане чудовим здоровим перекусом. Обидва ці види дуже смачні та неймовірно корисні, але по-своєму. Для максимальної користі їх можна їсти разом. Але якщо почати розбиратися, яка смородина корисніша, то можна виявити переваги кожного сорту.

Яка смородина корисніша - чорна чи червона

У двох видів ягід є багато спільного. Як чорна, так і червона смородина входять до п'ятірки найбагатших вітаміном C продуктів. Вони багаті мікроелементами й антиоксидантами, корисні для серця та імунної системи.

Однак склад і корисні властивості цих видів мають невеликі відмінності. Ось чим корисна чорна смородина:

Відео дня
  • Підвищує імунітет. Вітамін С та антоціани у складі ягоди борються із запаленнями в організмі та покращують стійкість до хвороб.
  • Зменшує запалення. Жирні кислоти смородини полегшують симптоми артриту.
  • Зміцнює серце. Дослідження показали ефективність чорної смородини для профілактики серцево-судинних хвороб, якщо їсти її з насінням.
  • Прискорює травлення. В цій ягоді є два види клітковини, які нормалізують роботу травної системи.
  • Знижує ризик розвитку раку. Усе завдяки високому вмісту антоціанів - речовин, які сповільнюють ушкодження здорових клітин і ріст ракових пухлин.

Також учені проаналізували, чим корисна червона смородина порівняно з чорною:

  • Покращує зір. Червона смородина містить удвічі більше вітаміну A, ніж чорна. Ця речовина необхідна для гострого зору і профілактики очних хвороб.
  • Корисна для шкіри та волосся. Червону смородину можна назвати "ягодою краси".
  • Містить мало цукру. Завдяки цьому порічка не зашкодить фігурі і дозволена при цукровому діабеті. У неї дуже низький глікемічний індекс.
  • Хороша для жінок. Червоні ягоди нормалізують менструальний цикл, зменшують негативні симптоми під час клімаксу і борються з токсикозом у вагітних.
  • Покращує якість крові. Мідь і залізо в складі цього сорту необхідні для формування еритроцитів. А нестача цих речовин призводить до анемії та постійної слабкості.

Важливо пам'ятати, що всі сорти смородини знижують артеріальний тиск. Це може бути корисно для гіпертоніків, але людям зі зниженим тиском ягодами краще не захоплюватися.

Вас також можуть зацікавити новини: