Чому козячий сир краще коров'ячого / depositphotos.com

Щоб приготувати козячий сир потрібно всього три інгредієнти: молоко, лактобактерії і сичужний фермент. Але з них виходять сотні видів сирів - молоді та витримані роками. Який з них краще, чому козячий сир корисний і краще коров'ячого і чи можна його приготувати вдома - розповідаємо в матеріалі.

Чим козячий сир краще коров'ячого

Козячий сир - більш ніжний і ароматний, ніж звичайний. Сир з козячого молока містить мало цукру і в порівнянні з сиром з коров'ячого молока - більше корисних і поживних речовин. Це пояснюється просто: кізоньки більш розбірливі в їжі, ніж корови.

Але це не всі переваги козячого сиру:

Відео дня
  • сир з козячого молока засвоюється краще, ніж з коров'ячого;
  • козячий сир містить більше корисних бактерій, які покращують роботу шлунково-кишкового тракту і сприяють хорошому обміну речовин в організмі;
  • такий сир - абсолютно гіпоалергенний, тобто, незамінний для тих, хто страждає непереносимістю лактози.

Крім цього, козячий сир дуже багатий кальцієм.  

Який козячий сир найкорисніший

Видів козячого сиру є багато. Найвідоміші м'які сири - французькі шевр, шабішу і кроттен. З твердих виділяють голландські та іспанські козячі сири.

Не можна говорити про те, який сир корисніше, виходячи з його виду - кожен хороший по-своєму. Якість сиру безпосередньо залежить від породи кіз і того, чим вони харчуються. Найкращим прийнято вважати сир, зроблений з весняного молока - коли кози пасуться на квітучих луках. Такий продукт і корисніший, і м'якший в смаку.

Козячий сир - з чим їдять його

Сир з козячого молока прекрасно підходить для дієтичного харчування і, як вже говорили раніше - для людей, які страждають непереносимістю лактози.

Найкраще козячий сир засвоюється в чистому вигляді, також чудово поєднувати його зі свіжими овочами. Такий сир можна додавати в свіжі салати, пасту і бутерброди.

Дієтологи рекомендують їсти козячий сир 2-3 рази на тиждень.

Чому радять їсти козячий сир на ніч

Сир з козячого молока містить речовину триптофан - вона допомагає розслабитися і сприяє хорошому сну. Тому скибочку козячого сиру добре з'їдати перед сном або на вечерю.  

Як зробити козячий сир вдома

Щоб приготувати козячий сир вдома, потрібно всього два інгредієнти: козяче молоко (1,5 л) і лимон (1 шт.)

Молоко закип'ятіть і влийте в нього свіжовичавлений сік лимона. Перемішайте і проваріть кілька хвилин - відокремиться сироватка. Відкиньте масу на друшляк з марлею і злийте сироватку. 

На сироватці потім можна приготувати окрошку або млинці.

Масу загорніть в марлю, зав'яжіть і підвісьте над каструлею на 30-60 хвилин, щоб позбутися зайвої рідини. Розв'яжіть і спробуйте козячий сир.

Вас також можуть зацікавити новини: