У Маріуполі Донецької області медики заявляють, що на лікування ВІЛ-інфікованих жителів міста сьогодні не вистачає коштів.

Про це повідомив директор Маріупольського міського центру з профілактики і боротьби зі СНІДом Павло ДОВГАЛЕВСЬКИЙ, пише місцевий сайт ilich.in.

За його словами, антиретровірусна терапія сьогодні доступна лише вагітним і дітям.

Відео дня

«На жаль, ні ліків, ні фінансування не вистачає. Цього року на мінімальне медикаментозне забезпечення необхідно 820 тис. грн., поки виділено 400 тис. грн. Першу партію препаратів закуплено, однак вистачить їх лише на один місяць», - відзначив П.ДОВГАЛЕВСЬКИЙ.

При цьому він додав, що для обстеження населення в Маріуполі придбано 110 тис. тест-систем. Згідно з національною програмою боротьби зі СНІДом, вагітним жінкам тест має надаватися безплатно, однак на сьогодні програма виконується лише на 42%, решту тестів «доведеться докупати».

П.ДОВГАЛЕВСЬКИЙ констатував, що з початку року в Маріуполі народилося 18 дітей від ВІЛ-інфікованих матерів, в одного з малюків вже остаточно підтверджено діагноз ВІЛ, результати аналізів інших будуть відомі найближчим часом.

«Сьогодні у Маріуполі працюють три центри довіри, в яких кожний охочий може пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію, однак проблема у тому, що далеко не всі, дізнавшись про свій позитивний статус, стають на облік», - відзначив лікар.

Всього на сьогодні у Маріупольському міському центрі з профілактики і боротьби зі СНІДом перебувають на обліку 4 тис. 678 осіб, зазначено в повідомленні.