Пасти з вугіллям стали продаватися повсюди після того, як про їх використання заговорили знаменитості \ newsru.co.il

Зубні пасти з активованим вугіллям, які рекламуються як відбілюючі, насправді здатні завдати шкоди зубній емалі і сприяти карієсу.

Читайте такожЩо буде, якщо перестати чистити зуби: відео жахливих наслідків

Про це йдеться в доповіді, опублікованій в Британському стоматологічному журналі, передає Бі-бі-сі. Твердження, що вони можуть відбілювати, за словами британських стоматологів, безпідставне і є нічим іншим, як маркетинговим трюком.

Відео дня

До того ж, набираючі все більшу популярність пасти, що містять вугілля, найчастіше не мають у своєму складі фтору, який допомагає захищати зуби.

Постійне використання таких паст може завдати більше шкоди, ніж принести користі, попереджають лікарі і радять пацієнтам, які бажають відбілити зуби, насамперед порадитися з дантистом.

На думку фахівців, найкраще, що є для зубів, - це пасти з фтористими сполуками.

Вугілля вперше почало застосовуватися в якості засобу для гігієни рота ще в Стародавній Греції - для видалення плям на зубах і усунення неприємного запаху, викликаного хворими яснами.

Один з авторів нового дослідження, доктор Джозеф Грінвалл-Коен з кафедри стоматології Манчестерського університету, вказує, що в Британії останнім часом пасти і порошки з активованим вугіллям стали продаватися повсюдно, у всіх великих мережевих аптеках і супермаркетах - після того, як про їх використання стали говорити знаменитості.

Однак, за його словами, вони не дають того ефекту, який заявляється на упаковці. Такий висновок випливає з проведеного в 2017 році в США дослідження 50 подібних товарів.

На деяких зубних пастах і порошках з вугіллям говорилося, наприклад, що вони "антибактеріальні" або "антигрибкові", "допомагають у відбілюванні" і "борються з карієсом".

В американському дослідженні цих товарів також говорилося, що люди починають постійно користуватися такими пастами, тому що їм здається, що вони знайшли швидкий і доступний за ціною варіант відбілювання зубів.

Однак занадто інтенсивна чистка може призвести до зносу емалі і підвищити чутливість зубів, а той факт, що в складі цих товарів немає фтористих сполук, означає, що зуби не отримують практично ніякого захисту від карієсу.

"Коли пасту з вугіллям використовують люди з пломбами, то вона може там застрягти і її важко видалити. Частинки вугілля можуть застрягти в яснах і викликати запалення", - пояснює доктор Грінвалл-Коен.

Він також зазначає, що чорні пасти і порошки більш абразивні, ніж білі, що саме по собі становить загрозу для емалі і ясен.

В чорних пастах зазвичай міститься подрібнене в пудру активоване вугілля, яке в свою чергу може бути зроблене з таких матеріалів як горіхова шкаралупа, кокосова луска, бамбук, торф, а також деревина і деревне вугілля.

"Пасти з вугіллям не є паличкою-виручалочкою для тих, хто хоче отримати білосніжну усмішку, і можуть навіть завдати шкоди, - говорить професор Дамієн Уолмсі з британської Асоціації стоматологів. - Так що не вірте цьому гаслу. Кожен, хто стурбований плямами на зубах або їх знебарвленням, які не зникають зі зміною режиму харчування або поліпшенням гігієни рота, повинні показатися зубному лікарю".