Вчені виявили, що певні симптоми аутизму викликають кишкові бактерії / Фото JERVIS_PICS via flickr.com

Вчені змогли викликати симптоми аутизму у піддослідної миші, пересадивши їй фекалії людини, яка страждає від цієї хвороби. Експеримент був проведений для того, щоб перевірити теорію про те, що кишкові мікроорганізми теж можуть робити свій внесок у виникнення проявів аутизму.

Як пише The Guardian, це припущення останнім часом обговорювалося в наукових колах. Тож під час дослідження миші пересадили фекалії дитини, яка страждає від хвороби. Як виявилося, тварина після цього почала поводитися менш соціально і менш активно. В її поведінці з’явилися повторювані закономірності, яких не було раніше. На противагу цьому, у поведінці генетично ідентичної миші, якій пересадили фекалії людини без хвороби, не було ніяких змін.

Читайте такожВчені пропонують лікувати "синдром Петрушки" ін'єкціями вірусу в мозок

Відео дня

Мікробіолог Каліфорнійського інституту технологій Саркіс Мазманян, який провів дослідження, сказав, що кишкові мікроби навряд чи спричиняють аутизм. Однак, виявлені ним зміни можуть допомогти в розробці нових методів терапії, які можуть пом’якшити чи зняти симптоми.

«Потенційно це відкриває можливість того, що втручання в мікробіом буде ефективним при аутизмі. Ми виявили певні організми і їхні продукти життєдіяльності, які спричиняли симптоми у людей. Втім, ми не знаємо, чи ці ж симптоми у людей були викликані цими мікробами», - сказав вчений.