Ілюстрація REUTERS

Відомо, що куріння загострює ризики виникнення більш 50 небезпечних захворювань – у т. ч. легенів і серця.

Але, як показують нові дослідження Імперського коледжу Лондона, нікотин, який присутній і в листках тютюну, і в багатьох овочах (картопля, баклажани, помідори, цвітна капуста) дозволяє сповільнити старіння» клітин мозку і запобігти розвитку хвороби Паркінсона.

Вивчивши історії майже 220,5 тисяч пацієнтів у віці від 37 до 70 років, вчені виявили, що нікотин допомагає знизити ризики виникнення хвороби Паркінсона на 20-50%.

Відео дня

Хвороба Паркінсона виникає через відмирання клітин мозку, що відповідають за нейротрансмітери – в т. ч. дофамін і ацетилхолін. Нейротрансмітери дозволяють «спілкуватися» частинам мозку, які координують рух та інші процеси, такі як пам'ять. В результаті відмирання клітин з'являються такі симптоми як тремор, дискінезія (мимовільні рухи різних частин організму), скутість, серйозні проблеми з мисленням і пам'яттю.

На даний момент ліків, які могли б побороти хворобу Паркінсона, немає. Але знизити ризики захворювання або уповільнити його можна – штучно підвищуючи рівень дофаміну в організмі. І один з алколоїдов, які найбільш серйозно підвищують рівень дофаміну – нікотин.

До речі, саме дофамін дає відчуття задоволення, саме він викликає звикання до нікотину і куріння.

Проведені досліди показують, що нікотин не тільки захищає клітини мозку, але навіть вже при виникненні хвороби Паркінсона, допомагає знизити симптоми хвороби – в т. ч. проблеми з пам'яттю і дискінезію.

За даними Британського співтовариства по боротьбі з хворобою Паркінсона, в світі налічується від 7 до 14 млн. осіб, які страждають від цієї хвороби Спільнота фінансує дослідження по створенню ліки від хвороби Паркінсона на основі нікотину, або на основі інших речовин, які також підвищують рівень дофаміну в організмі.

"Ми дуже хочемо поліпшити методи лікування хвороби Паркінсона. Використовуючи деякі властивості нікотину, ми можемо, принаймні, боротися з симптомами цієї хвороби", – заявив учасник проекту, доктор Махмуд Іровані.

Звичайно, при цьому вчені не радять потенційним пацієнтам отримувати нікотин через куріння. Адже при згорянні сигарети виділяється близько 70 різних смол і хімічних сполук, багато з яких канцерогенні. Ключова порада лікарів: якщо Ви не курите – не починайте, якщо курите – кидайте, якщо не кидаєте – намагайтесь переходити на менш шкідливі альтернативи.

У той же час, дослідження доводять позитивний медичний ефект від нікотину без процесу горіння – в т. ч. при лікуванні деяких хвороб Паркінсона, Альцгеймера, і навіть при нейтралізації небезпечних для організму отрут (у т. ч. рицину).