REUTERS

Новий незалежний звіт, складений на замовлення Генерального секретаря ООН, застерігає, що існує «реальна загроза» початку пандемії, яка охопить всю планету Земля. Її жертвами можуть стати до 80 мільйонів людей. Смертельний патоген, який розповсюджується по всьому світу через повітря, здатен скоротити глобальну економіку на 5%. І ми до цього не готові.

Про це пише Foreign Policy, додаючи, що аналіз був проведений незалежною панеллю Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), яка була створена торік у відповідь на запит офісу Генерального секретаря ООН. Її створили разом Світовий банк і Всесвітня організація охорони здоров’я.

Читайте такожСвіту загрожує найбільш смертельна в історії пандемія

Відео дня

Панель очолюють колишній голова ВООЗ і екс-прем’єр-міністр Норвегії Гру Гарлем Брундтланд і голова міжнародного «Червоного Хреста» Елхадж Ас Сі. GPMB оцінила експертні дослідження і на основі цих оцінок опублікувала жахливий висновок щодо політичного, фінансового і логістичного стану готовності до початку пандемій.

«Готовність підірвана відсутністю тривалої політичної волі на всіх рівнях», - йдеться у звіті.

«Також національні лідери реагують на кризи у сфері охорони здоров’я, коли страх і паніка доростають до високого рівня. Але більшість країн не витрачають суттєвих зусиль і ресурси на те, що не дозволити спалахам перерости в катастрофи», - зауважено в документі.

Це гірке твердження неодноразово озвучували багато разів раніше. Однак, воно зіштовхувалося з глухотою політичних лідерів, фінансових корпорацій чи міжнародних інститутів. І немає жодних причин сподіватися, що цього разу ситуація раптом зміниться. Прикро усвідомлювати, що лише реально нищівна пандемія грипу чи якогось невідомого досі мікробу змусить світових лідерів сприймати мікроскопічні загрози серйозно.

Читайте такожСмертельний вірус забрав життя майже тисячі осіб: у ВООЗ б'ють на сполох

В травні 1989 року нобелівський лауреат Джошуа Ледерберг зібрав інших нагороджених премією і яскравих борців з вірусами на триденну зустріч у Вашингтоні, щоб обговорити велику гіпотезу про появу вірусів, не відомих людству. Розвиток цивільної авіації означав, що спалах нової зарази в певному глухому місці може швидко поширитися на великі міста й інші країни. На той час вибухова епідемія ВІЛ/СНІД привертала увагу до питання: «Якщо невиліковний вірус може відібрати життя мільйонів людей, які ще загрози нас чекають?».  Інститут медицини Національної академії наук США був настільки вражений зустріччю, що виніс питання за межі самих лише вірусів на рівень всіх загроз з боку мікроорганізмів. В 1992 році він закликав готуватися до битви у спеціальному звіті, яким серйозно зацікавилася адміністрація президента Білла Клінтона. В 1996 році була формально визначено, в яких випадках спалах хвороби вважається загрозою для національної безпеки.

Читайте такожСмертельний вірус досяг міжнародного масштабу

Що змінилося з тих часів? Велика кількість невідомих вірусів на зразок тих, які у 2003 році спричинили епідемію тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS), вбивають людей і тварин по всьому світу. За сім років (з 2011 до 2018) ВООЗ боролася проти 1483 епідемій. А ціна зараження в поєднанні зі шкодою для економіки в цілому зросла, на що вказує звіт GPMB і дані Світового банку. У 2003 році епідемія SARS коштувала глобальній економіці 40 мільярдів доларів. У 2009 свинячий грип спричинив збитки на 50 мільярдів доларів. А у 2014-2016 епідемія еболи в Західній Африці коштувала 53 мільярди. Пандемія грипу масштабів 1918 року сьогодні завдала б удар по світовій економіці на три трильйони доларів, скоротивши глобальний ВВП на 4,8%.

З економічної точки зору, багаті країни виявилися найбільш стійкими до останніх спалахів хвороб. Прогноз GPMB говорить, що такі країни, як США й Німеччина можуть пережити нищівні епідемії, втративши менше ніж 0,5% ВВП. Але бідні країни, такі як Індія, Росія й країни Центральної Африки, можуть втратити більше ніж 2% ВВП від такої ж гіпотетичної пандемії. Цей ризик зростає.

Читайте такожБактерія, яка змушує плоть гнити живцем, поширюється через глобальне потепління

Кліматичні зміни посилюють вірогідність спалахів хвороб. Оскільки зростання температури й вологості спричиняють зростання популяції комах, здатних переносити віруси й бактерії. Глобальне потепління змушує водойми задихатися під токсичними водоростями, наповнює аграрні поля смертельними грибками й змінює міграційні звички птахів і тварин. Все це дозволяє небезпечним мікробам освоювати нову географію.