УНІАН

На тлі поширення коронавірусу за межами материкового Китаю глобальна паніка посилюється. Хоча на китайській території теж панує відчуття безпорадності в той час, як уряд змушений йти на жорсткі заходи для зупинки зарази включно з обмеженням поїздок в Пекін.

"Я отримала панічні запитання від журналістів й працівників системи охорони здоров'я в Китаї, які хотіли знати: "Як нам захистити себе і наші сім'ї?". Ще три тижні тому епідемію можна було досить легко взяти під контроль, якби було більше відкритості, дії були швидшими, а спроб все приховати не було. Але тепер надто пізно, і вірус поширюється глобално", - пише на сторінках Foreign Policy колишній старший науковий співробітник з питань глобальної охорони здоров'я Ради міжнародних відносин й Пулітцерівський лауреат Лоррі Гаррет.

Читайте такожКоронавірус вже проник до всіх країн Європи

Відео дня

Оскільки немає вакцини чи терапії для COVID-19, інфекція поширилася по всьому Китаю, а уряд був змушений застосувати вже відпрацьовану схему боротьби з SARS за 2003 рік. А це означає, що цілі міста були відрізані від світу, а пересування й будь-які дії населення, які можуть сприяти поширенню вірусу, обмежуються. Томк немає нічого дивного в тому, що подорожувати в Пекін і за його межі заборонено. Вся материкова частина Китаю може бути дуже скоро повністю заблокована.

"Я знаю, що люди дуже налякані. І очікую, що паніка у найближчі дні лише посилиться. Але дуже прості заходи можуть захистити вас", - пише автор.

Гаррет пригадує, що в часи епідемії SARS їздила по всьому Китаю й в Гонконг, брала інтерв'ю із зараженими вірусом людьми, з лікарями й медсестрами, які щодня контактували з хворими, з чиновниками, поліцією, з усіма. При цьому вона ніколи не боялася, що сама заразиться, хоча перебувала в одній кімнаті з хворими. А все завдяки дотриманню простих правил.

По-перше, виходячи з дому, потрібно одягати рукавички: зимові, осінні чи будь-які інші. Рукавички не варто знімати в метро, автобусі, в громадських місцях.

Читайте такожCNN: Як не впасти в паніку під час пандемії COVID-19?

По-друге, якщо виникає соціальна ситуація, коли потрібно зняти рукавиці, в жодному разі не можна після цього торкатися обличчя чи очей. І не важливо, як сильно вам свербить. Тримайте свої руки подалі від обличчя. А перед тим, як одягти рукавички знову, потрібно ретельно помити руки з милом в теплій воді, добре потерши пальці.

По-третє, рукавиці потрібно міняти щодня. Їх потрібно ретельно прати і в жодному разі не одягати, коли вони ще вогкі.

По-четверте, маски не дуже допомагають, якщо їх носити надворі. Та й в приміщені від них користі мало. Більшість масок псуються після одного чи двох раз використання. А носити одну й ту саму маску з дня у день - це на віть небезпечно. Адже вміст носа й рота застряє в масці й приваблює бактерії.

"Я рідко ношу маску під час епідемії, хоча побувала в епіцентрі більш ніж 30 спалахів. Замість цього я тримаюся подалі від натовпів й тримаю дистанцію конкретних людей. Півметра - це хороший стандарт. Якщо хтось кашляє чи чхає, я прошу таких людей одягти маску, щоб захистити себе від потенційно заразних флюїдів. Якщо людина відмовляється, я відходжу на метер або йду геть", - пише автор, додаючи, що обійматися й тиснути руки теж не варто в розпал епідемії.

П'яте правило: в своєму помешканні потрібно негайно прибрати всі рушники у ванній й на кухні, замінивши їх чистими і з іменами кожного члена родини. Всі вдома повинні користуватися виключно своїм рушником. До того ж автор не радить торкатися інших членів сім'ї. Рушники потрібно прати двічі на тиждень. Вогкі рушники - ідеальне місце для розмноження вірусів, які спричиняють застуду чи грип. Коронавірус тут не виключення.

Читайте такожBloomberg: Лікарі в Європі повторюють помилки, які були зроблені в Ухані

Шосте правило: будьте обережними з дверними ручками. Якщо можна відкрити двері плечем чи ліктем, то краще так і зробити. Гаррет радить торкатися дверних ручок лише в рукавичках або ж мити руки одразу після такого контакту. Якщо хтось з членів сім'ї захворів, дверні ручки потрібно регулярно мити. Це ж стосується перил, столів, телефонів, іграшок, ноутбуків, всього, до чого люди торкаються руками.

"Поки ви берете в руки лише свої особисті речі, з вами все буде добре. Але якщо вам потрібно взяти чужий телефон чи скористатися чужою клавіатурою, пам'ятайте, що не можна торкатися обличчя і потрібно помити руки одразу після контакту з цими речами", - наголошує Гаррет.

Сьоме правило: якщо ви ділитеся їжею, не використовуйте власні палички, ложку чи виделку для того, щоб брати їжу зі спільного посуду для подачі. І, звісно, скажіть дітям ніколи не пити з чужої чашки чи спільного контейнера для рідин. В Китаї заведено готувати кілька страв, які кожен потім накладає собі в тарілку особистими паличками. Не можна цього робити, поки епідемія не скінчиться. Краще покласти спеціальні ложки в кожну спільну тарілку зі стравами, щоб кожен накладав собі саме ними. Потрібно ретельно мити продукти й кухонне приладдя між прийомами їжі й уникати ресторанів з поганими гігієнічними практиками.

Читайте такожВизначає недугу за 30 хвилин: у Таїланді розробили експрес-тест на COVID-19

Восьме правило: в жодному разі не можна купувати, забивати чи споживати будь-яку живу тварину чи рибу, поки не стане відомо, який саме вид став джерелом вірусу.

Дев'яте правило: якщо погода дозволяє, відкривайте вікна вдома чи на робочому місці. Вірус не здатен затриматися в приміщенні, яке добре провітрюється. Але якщо надворі холодно, то, звісно, краще зберігати тепло.

І, нарешті, десяте правило:якщо ви доглядаєте за другом чи членом сім'ї з температурою, завжди одягайте щільну маску, коли ви поряд з хворим. І таку ж одягніть на пацієнта (за виключенням випадків, коли у нього спостерігається нудота). Під час заміни маски на хворому, варто бути надзвичайно обережним і пам'ятати, що вона вкрита вірусами. Заражену маску можна тримати лише в латексних рукавичках. Її потрібно покласти в спеціальний контейнер, який щільно закривається, а потім викинути у смітник.  Будучи в латексних рукавичках, потрібно також обережно вмити обличчя пацієнта теплою водою з милом, використовуючи одноразовий паперовий рушник чи ватний тампом. Ці речі теж потрібно після використання покласти в контейнер, який щільно закривається. Також Гаррет радить під час догляду за хворими носити сорочки з довгим рукавом і одяг, який вкриває все тіло. Потрібно прати все, що пацієнт носить чи до чого торкається, в гарячій мильній воді. Так потрібно вчинити з простирадлами, рушниками й кухонним приладдям.

Читайте такожЯк зробити антисептик для рук вдома: прості рецепти (відео)

Якщо вдома є достатньо місця, варто ізолювати хворого в комфортній кімнаті, але подбати, щоб він не контактував з іншими. Якщо погода тепла, можна відкрити вікно на протилежному боці кімнати, щоб легке повітря дуло повз обличчя пацієнта й потім виходило надвір. Але, звісно, не потрібно цього робити в холодну пору. Тому що це може лише погіршити стан хворого.

Уряди Китаю й інших країн у найближчі дні, швидше за все, підуть на дуже жорсткі заходи, намагаючись зупинити епідемію. Але якщо кожен буде дотримуватися цих простих правил, поширення вірусу можна серйозно скоротити, що дозволить приборкати пандемію.

"Будьте в безпеці. Не панікуйте. Йдіть на запобіжні заходи на основі здорового глузду. Якою б страшною не здавалася ситуація, ви її переживете", - заспокоює автор.