REUTERS

Ріст епідемії ВІЛ-інфекції в основному обумовлений ситуацією у східній частині регіону, де кількість випадків ВІЛ за останнє десятиліття зросла в 2 рази, відзначають експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я. Зростання захворюваності насамперед пов'язано з гетеросексуальної передачею, однак частота інфікування при вживанні ін'єкційних наркотиків також залишається на високому рівні. В організації підкреслюють, що дві третини випадків ВІЛ-інфікування відбувається серед корінних мешканців країн Європи, тоді як на мігрантів припадає лише одна третина встановлених випадків ВІЛ.

Читайте такожВ Україні стартувала нова хвиля інформаційної кампанії "Не Дай Сніду Шанс!"

«З 2004 року показники вперше діагностованих випадків ВІЛ у деяких країнах ЄС і ЄЕЗ зросли більш ніж вдвічі, при цьому в інших державах впали на 25%. Проте в цілому ситуація з епідемією ВІЛ залишається без змін. Це означає, що заходи по боротьбі з вірусом в ЄС і ЄЕЗ виявилися недостатньо ефективними», – зазначила виконуюча обов'язки директора Європейського центру із запобігання і контролю захворювань (ECDC) Андреа Аммон (Andrea Ammon).

Відео дня

Читайте такожУ француженки ремісія ВІЛ-інфекції триває 12 років

У ВООЗ звернули увагу, що майже половина випадків ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні діагностується на пізніх стадіях, що підвищує ризики погіршення самопочуття пацієнта, його смерті і передачі ВІЛ. Хоча кількість випадків СНІДу в країнах Європейського регіону постійно знижується, в 2014 році дві третини нових діагнозів СНІДу було поставлено паралельно з виявленням ВІЛ або незабаром після нього.

У Європейський регіон ВООЗ входить 53 країни (у тому числі Росія і Україна) із загальним населенням 900 млн осіб.