Противодиабетический препарат пиоглитазон связан с повышенным риском развития рака мочевого пузыря

Прийом піоглітазону підвищує ризик розвитку раку сечового міхура

Протидіабетичний препарат піоглітазон пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку раку сечового міхура. Про це свідчать результати масштабної роботи, опубліковані в журналі BMJ, пише Ремедіум.

Читайте такожУ Євросоюзі заборонили ліки, які проходили клінічні дослідження в GVK Biosciences

Відео дня

У рамках дослідження вчені вивчили медичні карти 146806 пацієнтів, що почали лікування діабету 2 типу з 1 січня 2000 року по 31 липня 2013-го. Зібрані дані продемонстрували, що терапія піоглітазоном підвищувала ризик розвитку раку сечового міхура на 63% (121 на 100 тис. людино-років у порівнянні з 89 на 100 тис. людино-років). Ймовірність злоякісного захворювання також була пов'язана з тривалістю терапії та дозуванням препарату.

Учені підкреслюють, що при лікуванні діабету росиглітазоном подібної асоціації виявлено не було, отже, ризик злоякісного захворювання пов'язаний саме з певним препаратом, а не всім класом лікарських засобів.

Читайте такожПрепарат для зниження тиску сповільнить розвиток хвороби Альцгеймера

За словами авторів дослідження, в абсолютному вираз ймовірність розвитку раку на тлі піоглітазону все одно залишається низькою. Однак лікарям варто бути уважніше при виборі терапії діабету 2 типу.