Ученые объяснили долголетие близнецов / Фото: infoniac.ru

Однояйцеві близнюки рідше вмирають у молодому і середньому віці, ніж інші люди, — завдяки підтримці та допомозі, яку вони надають один одному. До такого висновку прийшли американські вчені, автори статті в журналі PLOS One. Коротко про дослідження повідомляє Лента.ру з посиланням на New Scientist.

Медики вивчили дані про близнюків, які народилися в Данії в 1870-1900 роках. Порівнявши рівень захворювань і смертності в цій групі і в населенні країни в цілому, вчені виявили «захисний ефект близнюків»: до досягнення 60-річного віку такі люди рідше вмирають від несподіваних причин (насамперед хвороб, не обумовлених спадковістю).

Однак після 60 років генетичні фактори починають більш активно (і деструктивно) впливати на здоров'я близнюків. Тим не менше цей ефект підвищує тривалість життя на 10 відсотків. При цьому у жінок ця закономірність виражена сильніше, ніж у чоловіків.

Відео дня

Читайте такожУ США близнюки з'явилися на світ з різницею в два тижніВчені впевнені, що здоров'я і самопочуття близнюків покращують допомога і підтримка (як матеріальна, так і емоційна), яку вони надають один одному. Більше того, довіра між однояйцевыми близнюками міцніша, ніж між різнояйцевими. Краще здоров'ю сприяє і те, що близнюки відмовляють один одного від шкідливих звичок (наприклад, паління).

Читайте такожУ В'єтнамі батьками двійнят виявилися різні чоловікиДаний ефект дослідники вважають приватним випадком позитивного впливу міцних соціальних зв'язків на здоров'я людини. Аналогічно шлюб та наявність близьких друзів підвищують тривалість і якість життя.