иВ кишечнике нашли бактерии, питающиеся нейромедиаторами  Фото: Bio149.cn  4 июля 2016 года, 19:00  КОММЕНТИРОВАТЬ  ЧИТАТЬ ЕЩЕ: ДЕПРЕССИЯ, МИКРОБИОМ  Исследователи из Северо-Восточного университета в Бостоне (Northeastern University in Boston) во главе с Филипом Страндвицем (Philip Strandwitz) обнаружили в кишечнике человека неизвестный ранее бактериальный штамм. Фото: liberty-rb.ru

Для росту бактерій KLE1738 необхідна гамма-аміномасляна кислота (ГАМК), яка присутня в головному мозку і виконує в ньому функції нейромедіатора, пише Медпортал.

Раніше культивувати цей бактеріальний штам не вдавалося, але дослідники скористалися сумісним культивуванням, одночасно вирощуючи відразу кілька різних кишкових бактерій. Бактеріальний штам KLE1738 ріс і розмножувався тільки в присутності ГАМК, яку синтезували інші бактерії, також жили в кишечнику. Автори планують назвати новий мікроорганізм Evtepia gabavorous.

Читайте такожГрудне вигодовування стримує «дорослішання» кишкової мікрофлори дітей

Відео дня

Дослідники спробують знайти і інші бактерії, які споживають або продукують гамма-аміномасляну кислоту в процесі свого росту. Автори припускають, що зміна кількості таких мікроорганізмів може впливати на роботу головного мозку і поведінку. Відомо, що низька концентрація ГАМК пов'язана з депресією, і порушеннями настрою. Вчені сподіваються, що їм вдасться зрозуміти механізм виникнення депресії і підібрати нові способи боротьби з нею.

Виявлення бактерій, залежних від ГАМК, є ще одним підтвердженням існування тісного взаємозв'язку між мікробіомом і процесами, що відбуваються в організмі.