Фото: УНИАН

Баріатрія - розділ медицини, який займається лікуванням ожиріння. До баріатричних операцій належать такі види хірургічного втручання, як бандажування шлунка, шлункове шунтування і гастропластика, пише meddaily.ru.

Читайте такожУ світі поширюється епідемія ожиріння серед дітей молодше 5 років - ВООЗ

У дослідженні взяли участь 76 осіб (середній вік - 40 років) з Індексом Маси Тіла (ІМТ) від 35. Середній ІМТ становив 44,5. Зміна способу життя не допомогла добровольцям схуднути, тому їм порекомендували зробити баріатричну операцію. Через рік після операції ІМТ у учасників істотно знизився (в середньому - до 27,5, тобто на 38%), розповідає Zee News. До і після операції у добровольців взяли зразки крові.

Відео дня

Читайте такожВчені: нездорове харчування - найпоширеніша у світі причина ранньої смерті

Дослідники помітили: після операції в учасників знизилися рівні маркерів запалення - цитокінів інгібітора активатора плазміногену-1 та інтерлейкіну-6. Крім того, у них в крові підвищився рівень протизапального цитокіна інтерлейкіну-10. Теломери, розташовані на кінцях хромосом, у добровольців стали довшими на 80% порівняно з початком дослідження.

Читайте такожОжиріння асоціюється зі зміною в роботі генів

Теломери - "внутрішній годинник" кожної клітини. Вони коротшають, коли клітина ділиться або піддається дії окисного стресу. По довжині теломерів можна судити про тривалість життя. Так, попереднє дослідження показало, що у жінок з ожирінням теломери були коротші, ніж у жінок з нормальною вагою. Це було еквівалентно скороченню тривалості життя на 8 років.