кофе / Фото: REUTERS

Вчені з Університету Вісконсіна (University of Wisconsin) протягом десяти років спостерігали за 6,5 тисячами жінок, середній вік яких склав 65 років, пише Аlzheimers society. Дослідники вивчали, скільки кофеїну щодня вживають учасниці дослідження, а також враховували вік, рівень освіти, індекс маси тіла, якості сну та інші параметри.

Читайте такожКоли кава вже не бадьорить

За час спостережень деменція або порушення когнітивних функцій розвинулися у 388 жінок. У середньому учасниці дослідження вживали 261 мг кофеїну в день, що відповідало 2-3 чашок кави (обсяг чашки відповідав 230 мл), 5-6 чашок чаю або 7-8 банкам коли. Серед тих, вживав меншу кількість кофеїну, деменція розвивалася на 36% частіше, ніж у тих, чиє споживання кофеїну було більше середнього.

Відео дня

Читайте такожЧорний гумор може бути ознакою розвитку деменції

Отримані дані зайвий раз підтверджують, що на наше здоров'я впливають не тільки генетичні фактори, але і наш спосіб життя – наприклад, характер харчування. В деяких випадках вони чинять негативний вплив (наприклад, паління), а в інших можуть принести користь. Автори, втім, відзначають, що, незважаючи на те, що ними була виявлена взаємозв'язок між вживанням кави і зниженням ризику розвитку деменції у жінок, це не означає, що кофеїн якимось чином запобігає її виникненню – це ще належить підтвердити і з'ясувати імовірний механізм.