Reuters

У Пекіні та ще 22 містах Китаю вперше в цьому році почне діяти найвищий "червоний" рівень тривоги через різке погіршення якості повітря, повідомляє РИА Новости.

Читайте такожБільше 80% жителів міст дихають забрудненим повітрям - ВООЗ

Муніципальна влада повідомила, що особливий режим почне діяти о 20.00 (14:00 за Києвом) 16 грудня і буде знятий в 24:00 (18.00 за Києвом) 21 грудня.

Відео дня

За даними метеорологів, з 16 по 21 грудня в Пекіні та прилеглих містах рівень забруднення повітря складе від "середнього" до "сильного" і вище. Після 21 грудня очікують на поступове поліпшення якості повітря.

При оголошенні "червоного" рівня забруднення автоматично вводяться обов'язкові заходи, серед яких скорочення руху автотранспорту, який вважається головним джерелом забруднення повітря.

Читайте такожЗабруднене повітря може провокувати розвиток хвороби Альцгеймера - вчені

Також призупиняються або проводяться за гнучким графіком заняття в школах і дитячих садах, дороги промивають від пилу щонайменше раз на день, заморожують будівельні роботи і закривають промислові підприємства, що забруднюють атмосферу.

Дітям і літнім людям не рекомендують виходити на вулицю, іншим радять одягати захисні маски при виході на вулицю і поповнювати нестачу кальцію, вживати вітамін D, їсти рибу і пити більше води.

Читайте такожПричина кожної дев'ятої смерті у світі пов'язана з забрудненим повітрям - ВООЗ

За словами медиків, смог може викликати рак легенів і привести до різних захворювань серцево-судинної системи.

Чотирирівнева система визначення забруднення повітря була введена в Китаї в 2013 році. Згідно зі встановленими правилами, муніципальна влада оголошує про червоний рівень тривоги, коли сильний смог триває більше трьох днів поспіль, помаранчевий − три дні, жовтий − два дні і синій − один день.