REUTERS

Найбільш небезпечні для людини стали стійкими до дії ліків.

Читайте такожЕксперти ООН стурбовані величезними концентраціями антибіотиків у природі

Стійкість до антибіотиків спостерігається у півмільйона людей в 22 країнах – причому як у бідних, так і багатих. Про це повідомили експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Відповідні дані були отримані Глобальною системою епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів.

Відео дня

Серед бактерій, що виробили резистентність до антибіотиків, - кишкова паличка, сальмонела, а також золотистий стафілокок та інші збудники пневмонії, менінгіту та ще ряду небезпечних захворювань.

«Доповідь підтверджує, що проблема стійкості до антибіотиків дуже серйозна, - сказав представник ВООЗ Марк Спренгер. – Деякі з найпоширеніших та найнебезпечніших – інфекції стали стійкими до ліків. І що викликає особливу стурбованість, патогени не знають національних кордонів. Саме тому ВООЗ закликає всі країни ввести надійну систему відстеження резистентності, дані з якої будуть надходити в глобальну систему».

Читайте також80 % антибіотиків у світі використовується в тваринництві. - ВООЗ

На сьогоднішній день лише 52 країни використовують Глобальну систему епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів. Система відстежує резистентність збудників найбільш небезпечних захворювань, за винятком туберкульозу.