Майже у кожного садівника на ділянці росте кущ агрусу, який до середини літа покривається свіжими ягодами. Плоди і листя рослини використовуються в кулінарії і народній медицині. За вишуканий смак і неоціненну користь аґрус часто називають"королівською ягодою".
Раніше ми зібрали кращі рецепти з агрусом в літній період. З цієї ягоди можна приготувати приголомшливе варення.
Агрус - користь для організму
Ягоди агрусу при дуже низькій калорійності виділяються багатим вмістом мікроелементів. У агрусі міститься багато фосфору, натрію, кальцію, магнію, сірки. За вмістом калію з ним не зрівняється майже жоден продукт. Плоди агрусу прискорюють обмін речовин, беруть участь в процесі росту м'язів. Дітям ягода дозволена з 7 місяців.
Агрус корисний для нервової, серцево-судинної системи. Він зміцнює імунітет і уповільнює старіння організму. Агрус вкрай корисний для жінок, особливо під час вагітності, годування грудьми і клімаксу. Він допомагає налагодити гормональний фон і жіночі цикли, а також підвищує якість грудного молока.
Чим може нашкодити агрус
Високий вміст яблучної і фолієвої кислоти в агрусі зазвичай корисні для організму. Але при виразковій хворобі і підвищеній кислотності шлунка ягода протипоказана. Не варто також вживати агрус при запаленні дванадцятипалої кишки, коліті і ентериті.
Агрус є досить сильним алергеном. Вперше пробувати ягоду слід з обережністю. Не можна їсти нестиглі і підгнилі ягоди.
Вам також може бути цікаво: