Американські лікарі провели унікальну трансплантацію \ фото ua.depositphotos.com

У Нью-Йорку хірурги Медичного центру Лангон вперше пересадили людині нирку генно-модифікованої (ГМО) свині.

Пацієнтом стала жінка з мертвим мозком та з ознаками порушення функції нирок. Згоду на експеримент дали рідні жінки. Для дослідження вчені тримали тіло померлої на апараті штучної вентиляції легенів.

Американські хірурги використали свиню, гени якої були відредаговані таким чином, щоб цукор у її нирках не викликав відторгнення після пересадки людині. Вони прикріпили нирку свині до пари великих кровоносних судин поза тілом померлого реципієнта і спостерігали за нею протягом двох днів. Нирка почала фільтрувати відходи та виробляти сечу, вона не викликала відторгнення.

Відео дня

Читайте такожУ Франції вперше після пересадки матки жінка народила дитину

Як зазначив лікар Роберт Монтгомері, орган функціонував абсолютно нормально. "У нього не було тієї миттєвої відмови, про яку ми турбувалися", - сказав фахівець, пише Guardian.

"Це важливий крок вперед в реалізації обіцянки ксенотрансплантації, яка рятуватиме тисячі життів щороку в недалекому майбутньому", - сказав виконавчий директор United Therapeutics Мартін Ротблатт.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня у Львові провели першу в Україні трансплантацію серця дитині. Орган пересадили хлопцеві з Волині на ім'я Максим.