Байден дав спецслужбам 90 днів на розслідування виникнення коронавірусу \ фото REUTERS

Президент США Джо Байден наказав співробітникам розвідки США "подвоїти" зусилля з розслідування виникнення пандемії коронавірусу.

Байден попросив спецслужби США надати звіт з даного питання протягом 90 днів. Зокрема, президент доручив національним лабораторіям США надати допомогу в розслідуванні, яке включатиме перевірку теорій про походження вірусу. Спецслужби повинні будуть підготувати список конкретних запитів для уряду Китаю, щоб з'ясувати чи виник коронавірус в результаті витоку з лабораторії, або ж через контакт людей з інфікованими тваринами.

"Сполучені Штати також будуть продовжувати працювати з однодумцями по всьому світу, щоб змусити Китай брати участь у повному, прозорому, заснованому на доказах міжнародному розслідуванні і надати доступ до всіх відповідних даних і доказів", - сказав Байден.

Він закликав Китай співпрацювати з міжнародними дослідниками причин виникнення пандемії, передає 112ua.tv з посиланням на The Associated Press.

Читайте також"Світ не востаннє зіткнувся із загрозою пандемії": ВООЗ прогнозує появу нового смертоносного вірусу

Розслідування Походження коронавірусу

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала доповідь про походження вірусу після поїздки експертів організації в Ухань в березні. Вони не змогли встановити джерело коронавірусу, але найбільш вірогідною версією називається передача вірусу від кажанів до людини через проміжну тварину.

14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США не задоволені дослідженням ВООЗ про поширення коронавірусу в світі, і закликав продовжити роботу.

25 травня Білий дім закликав ВООЗ підтримати незалежне експертне розслідування походження COVID-19, яке було б вільним від втручань і політизації.