Науковці вважають, що коронавірус здатний "жити" на лососеві понад тиждень / фото REUTERS

Новий тип коронавірусу може понад вісім днів "жити" на поверхні свіжого охолодженого лосося. До того ж його вірулентність залежить від тієї чи іншої температури зберігання риби.

Читайте такожІмунітет до COVID-19 у тих, хто перехворів, знижується за три місяці – британські науковці

Такого висновку дійшли науковці з Китаю, звідки й поширився по світу цей вірус. Результати їхньої наукової роботи опубліковано на платформі biorxiv.org, пише Обозреватель.

Відео дня

Провівши експеримент, дослідники з'ясували, що в разі потрапляння на поверхню лосося COVID-19 залишається заразним протягом двох днів за температури 25°С. Тоді як за температури 4˚С – щонайменше вісім днів.

Науковці підкреслюють, що під час транспортування, перш ніж потрапити на ринок, у магазин чи ресторан, лосось зберігається за температури саме 4˚С. Водночас риба високої якості транспортується світом протягом декількох днів.

"Імпортована і експортована риба повинна зберігатися за низької температури (0-4˚С). В таких умовах поширення коронавірусу вона може бути легко транспортована з однієї країни в іншу протягом тижня, стаючи одним із джерел міжнародного переміщення COVID-19", – йдеться в дослідженні.

Автори дослідження зазначають, що на відміну від овочів і фруктів риба повинна транспортуватися і зберігатися в умовах низьких температур. Через це вірус на поверхні лосося, який продається на ринках морепродуктів, може виживати протягом тривалого часу.

Науковці говорять про необхідність складання суворого протоколу щодо інспекції імпорту та експорту риби, перш ніж її буде допущено до продажу.

Коронавірус у світі: новини на тему