Ті, хто хворіли коронавірусом навесні, стоять на порозі нової загрози / фото УНІАН

На сьогодні коронавірус вбив у світі понад мільйон людей. При цьому число випадків зараження вже перевищило 35 мільйонів. Але через велику кількість перехворілих людей колективний імунітет до COVID-19 не з'явиться. 

Читайте такожThe Guardian: Способу повернутися у світ до появи COVID-19 не існує

Про це заявив вірусолог, колишній завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій центру "Вектор" Олександр Чепурнов у коментарі URA.RU.

Відео дня

За його словами, сподіватися на колективний імунітет не можна.

"Надії на формування колективного імунітету за допомогою захворювання більше немає. Раніше ми думали, що не вакцинами, так масовим захворюванням сформуємо колективний імунітет. Але ні, сьогодні стало зрозуміло, що зробити це не вдасться", - пояснив Чепурнов.

Вірусолог зазначив, що імунітет до коронавірусу після хвороби тримається півроку.

Спостереження за тими, хто одужав, показують — протягом трьох-чотирьох місяців у них знижуються антитіла аж до повного зникнення, до п'ятого-шостого клітинний імунітет припиняє відповідати на коронавірусний антиген.

"Тому постковідний імунітет я оцінюю у пів року. Зараз спостерігаємо саме за таким пацієнтом. За чудової імунограми місячної давнини пацієнт заразився через шість місяців після першого випадку. Тому ті, хто хворів у квітні і травні, за пів року знову опиняться під загрозою зараження", - підсумував Чепурнов.

Імунітет до коронавірусу: що відомо