Перші випадки зараження коронавірусом були зафіксовані в Ухані \ REUTERS

Спецслужби США дізналися, що місцева влада Уханю і провінції Хубей на початковому етапі приховували від Пекіна інформацію про поширення коронавирусу COVID-19.

Читайте такожBloomberg: У Китаї почався Найбільший спалах коронавірусу после зняття карантину в Ухані Про це повідомила The New York Times (NYT) з посиланням на джерела, передає kommersant . За словами високопоставлених співрозмовників газети, висновок спецслужб про те, що частина відповідальності за поширення вірусу лежить на місцевій владі, а не на Пекіні, може скорегувати позицію США щодо Китаю.

Джерела NYT стверджують, що в червні ЦРУ та інші розвідувальні спецслужби представили доповідь. У ній йдеться про те, що чиновники міста і провінції, які стали осередком поширення COVID-19, перші кілька тижнів тримали в невіданні керівництво КНР щодо того, на скільки небезпечний новий вірус. За словами співрозмовників газети, китайська місцева влада часто приховує певні дані від федеральної влади, побоюючись можливого покарання.

Відео дня

При цьому, за словами джерел, американські спецслужби не знімають відповідальності з Пекіна за подальше поширення вірусу. Вони вважають, що китайська влада, в свою чергу, приховувала інформацію від Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Згідно з доповіддю, з лютого керівництво Китаю не ділилося всім, що знало про вірус, включаючи більш точний підрахунок випадків, і не робило все можливе, щоб допомогти світу підготуватися до пандемії.

Спалах коронавируса в Китаї: історія питання

  • Перші випадки зараження коронавірусом в Ухані були зафіксовані в кінці грудня 2019 року. Осередком поширення вірусу став, на думку вчених, найбільший міський рибний ринок.
  • На початку січня цього року влада Уханю прийняла рішення про повне закриття міста і ввела карантин для його жителів, але вірус встиг поширитися далі по країні і світу.
  • США неодноразово звинувачували Китай в приховуванні інформації про небезпеку вірусу, а також допускали штучне походження COVID-19.
  • Для виявлення причин спалаху вірусу в липні ВООЗ направила до Китаю групу вчених.