Ситуація з COVID-19 у ряді держав ЄС - гірша, ніж у березні / фото REUTERS

Комісар Євросоюзу з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес заявляє, що ситуація з COVID-19 в деяких країнах ЄС гірша, ніж під час піку епідемії у березні.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Читайте такожВООЗ стурбована зростанням темпів поширення коронавірусу в Європі

Відео дня

Сьогодні Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (ECDC) опублікував звіт щодо оновленої оцінки ризику пандемії COVID-19.

В документі вказується, що показники захворюваності на COVID-19 в країнах ЄС та у Великій Британії постійно зростають із серпня, а вжиті заходи не завжди були достатніми для зменшення або контролю за впливом коронавірусної інфекції.

Як заявляють у центрі, надзвичайно важливо, щоб держави ЄС вжили усіх необхідних заходів при перших ознаках нових спалахів COVID-19.

«Це включає активізацію тестування та відстеження контактів, поліпшення нагляду за охороною здоров'я, забезпечення кращого доступу до засобів індивідуального захисту та лікарських засобів та забезпечення достатніх медичних можливостей, відповідно до заходів, представлених комісією в липні», - йдеться в звіті.

Кіріакідес заявила: «Нова оцінка ризику сьогодні чітко показує нам, що ми не можемо знизити нашу пильність, оскільки в деяких державах-членах спостерігається більша кількість випадків, ніж у пік (епідемії COVID-19 – УНІАН) у березні. Абсолютно очевидно, що ця криза не залишилася позаду. Ми знаходимось у вирішальному моменті, і кожен повинен діяти рішуче та використовувати ті інструменти, які ми маємо. Це означає, що всі держави-члени повинні бути готові розпочати заходи контролю негайно та в потрібний час, при перших же ознаках потенційних нових спалахів. Це може бути наш останній шанс не допустити повторення минулої весни».

Директор Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності Андреа Аммон наголосила, що в Європі спостерігається тривожне зростання кількості випадків COVID-19.

«Поки не існує безпечної та ефективної вакцини, швидка ідентифікація, тестування і карантин контактних осіб є одними з найбільш ефективних заходів щодо зменшення передачі інфекції. Також обов'язок кожного - дотримуватись необхідних заходів особистого захисту, таких як фізичне дистанціювання, гігієна рук та перебування вдома під час поганого самопочуття. Пандемія ще далеко не закінчена, і ми не повинні втрачати пильність», - заявила вона.

У звіті сказано, що оновлена оцінка Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності встановила, що такі заходи як фізичне дистанціювання, гігієна та використання захисних масок для обличчя виявились недостатніми для зменшення або контролю за COVID-19.

Водночас вплив підвищених показників різниться залежно від країни.

«У той час, як в деяких країнах збільшення зачіпає переважно молодих людей (віком від 15 до 49 років), що призводить головним чином до легких та безсимптомних випадків, в інших країнах зростання призводить до більшої кількості смертей серед людей похилого віку. Сучасна епідеміологічна ситуація створює небезпеку для груп ризику та медиків та потребує негайних цілеспрямованих заходів», - наголошується у звіті.

Коронавірус у світі: дані станом на 24 вересня

  • Пандемія COVID-19 прискорюється: ВООЗ виявила рекордну кількість нових випадків коронавірусу за тиждень. За минулий тиждень в світі зафіксували рекордну кількість нових випадків зараження коронавірусом - майже 2 млн. Сплеск захворюваності на COVID-19 відбувається на тлі зниження рівня смертності.
  • У Франції, Іспанії та Швеції заявили про нові зростання кількості інфікованих коронавірусом.
  • У Нідерландах кількість заражень COVID-19 б'є рекорди весняної хвилі. Міністерство охорони здоров’я заявило, що спроможності тестування можуть "не встигати" за кількістю інфікувань найближчими місяцями.