Зараз виробники називають різні ціни: від 3 до 30 доларів за укол / Фото: REUTERS

Розробка вакцини від коронавірусу в пришвидшеному темпі стала причиною дебатів про те, якою буде ціна дози і хто заплатить за неї. Адже попередні цінники варіюються від 3 до 30 доларів за один укол. А адвокати громадського здоров'я, такі як Білл Гейтс, закликають встановити ціновий поріг для бідних країн.

Читайте такожНауковці попереджають: деякі імовірні вакцини проти коронавірусу можуть підвищити ризик ВІЛПро це пише Financial Times, нагадуючи, що мільярди доларів з державних бюджетів вже витрачені на розробку вакцин. Але попри це виробники уникають розмов про те, які ціни вони збираються встановити на свої пропозиції. Зараз вони говорять, що на це буде впливати багато різних факторів включно з ефективністю, результатами випробувань, вартістю розробки й виробництва, конкуренцією і попитом. Крім того, ціни будуть різними для страхових груп чи державних органів.

Пандемічна терміновість й глобальне поширення коронавірусу заплутують ситуацію. Через поспіх компанії експериментують з різними технологіями. Деякі виробники оголосили про безпрецедентний намір дозволити іншим компаніям займатися виробництвом їхніх розробок. Це ще більше ускладнює питання ціноутворення.

Відео дня

Виробники й державні структури тримають в таємниці ціни, за якими були укладені попередні угоди про постачання вакцин. Вони посилаються на своє право на конфіденційність. Але люди, поінформовані про деталі переговорів між Єврокомісією й фармакологічними компаніями, кажуть, що AstraZeneca продала ЄС свою вакцину по 3-4 долари за дозу. У свою чергу, щеплення від Johnson & Johnson коштують 10 доларів за дозу. Такий же цінник поставили Sanofi і GSK на своїй розробці.

Читайте такожУ Бразилії помер учасник випробування вакцини від коронавірусуУ свою чергу, Moderna продає свій курс з двох уколів за 50-60 доларів. Хоча раніше ціна була вдвічі вищою. Інші біотехнологічні компанії, такі як CureVac, кажуть, що будуть шукати "етичні межі" для своїх цін. Тиск громадянського суспільства і ЗМІ змусив деякі фірми розкрити свої попередні роздрібні ціни. Наприклад, Modera в серпні повідомила, що максимальний цінник буде на рівні 37 доларів.

Китайський виробник Sinovac цього тижня почав продавати свою вакцину в окремих містах по 60 доларів за два уколи. І це лише в рамках програми застосування у надзвичайних випадках, в якій беруть участь сотні тисяч людей.

В центрі дискусії лежать питання етичності і практичності. Чи повинні фармакологічні компанії разом з багатими країнами подбати про те, щоб бідні країни теж отримати доступ до препаратів. Мільярдер Білл Гейтс, наприклад, сказав Financial Times, що фармакологічні фірми повинні підтримати систему, в рамках якої заможні країни сплачували субсидії за вакцини, щоб бідні купували їх за ціною на рівні 3 доларів за дозу або нижче.

"Потрібні три рівні цін, згідно з якими багаті країни будуть платити найбільше, країни з середнім доходом вже менше, а найбідніші - реальну граничну вартість", - сказав Гейтс.

На думку мільярдера, будь-яка успішна вакцина повинна бути доступною скрізь.

Читайте такожNature: Вакцина від COVID-19 може не допомогти людям з надмірною вагою"Ми насправді повинні пояснити кільком директорам фармакологічних компаній, що навіть у некомерційному контексті ця градація цін абсолютно необхідна для максимальної користі для людей", - пояснив Гейтс.

Деякі виробники в країнах на зразок Індії, де розміщено багато виробників медичних препаратів, критикують західні фірми за те, що вони намагаються роздути ціни на вакцини, умисне не нарощуючи масштаби виробництва.

"Вони не хочуть просто так віддавати вакцини світу, тому що їм доведеться конкурувати зі мною на рівні ціни в 3 долари за дозу", - сказав виконавчий директор Serum Institute Адар Поонавалла. Його інститут - найбільший виробник вакцин у світі.

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками та перекваліфікації ВООЗ.