Байден закликав американців не панікувати \ фото REUTERS

Новий штам коронавірусу "викликає занепокоєння, але не є приводом для паніки".

Про це заявив президент США Джо Байден. При цьому він додав, що штам практично однозначно з'явиться і у США, передає Голос Америки.

"Найкращий захист від нового штаму, або будь-яких інших, з якими ми стикались - заявив Байден, - це повна вакцинація та додаткове щеплення".

"Поки ми не думаємо, що потрібні будуть додаткові заходи, але якщо це буде потрібно, то моя команда вже працює з Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson над розробкою планів у надзвичайних ситуаціях, або додаткової вакцинації", - повідомив президент.

Читайте такожPfizer готовий адаптувати свою вакцину до штаму "Омікрон" - Єврокомісія

Вакцинація стане основою заходів зі стримування пандемії коронавірусу взимку. Заходи не будуть включати закриття роботи бізнесу, чи локдауни, оголосив Байден.

"Якщо люди вакцинуються і носитимуть маски, потреби в локдаунах не буде", - додав він.

Напередодні Байдену надав інформацію про штам "Омікрон" головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі.

Поки про новий штам відомо небагато, але через два тижні буде наявно більше інформації про такі характеристики штаму, як його заразність, здатність викликати тяжкі захворювання і те, чи він надає захист проти важкого перебігу хвороби, повідомив Фаучі.

Він також зазначив, що додаткова вакцинація тих, хто пройшов повний курс вакцини, надасть найбільш потужний захист від COVID-19. Команда експертів з питань пандемії рекомендує всім вакцинованим дорослим якомога швидше отримати додаткову вакцину.

Що відомо про новий штам коронавірусу "Омікрон"

Вперше новий штам коронавірусу B.1.1.529 виявлено в ПАР 24 листопада. Він відрізняється великою кількістю мутацій і, як вважається, може бути більш стійкий до вакцин, а також швидше поширюватися.

ВООЗ назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон". В організації підкреслили, що новий штам має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Експерти вважають, що новий штам може бути в шість разів заразнішим, ніж штам "Дельта".

Основні компанії-виробники вакцин від COVID-19 заявили, що вже почали працювати з новим небезпечним штамом коронавірусу, який виявлено в Південній Африці.

Pfizer та BioNTech заявили, що вже почали досліджувати новий штам і через два тижні лабораторні дослідження покажуть, чи потрібно адаптувати вакцину. Якщо це буде потрібно, компаніям знадобиться 100 днів, щоб адаптована вакцина стала доступною для споживачів.