Раніше в США висловили незадоволення розслідуванням ВООЗ про походження коронавірусу \ фото REUTERS

Республіканці з Комітету з розвідки Палати представників США заявили про наявність "істотних непрямих доказів" лабораторного походження коронавірусу в Китаї.

Як повідомляє Fox News з посиланням на їхню доповідь, члени комітету закликали уряд США чинити тиск на Китай для проведення дослідження виникнення вірусу.

«Значні непрямі докази викликають серйозні побоювання, що спалах COVID-19 міг викликати витік з Уханьського інституту вірусології»,— йдеться в доповіді.

Відео дня

Читайте такожКоронапосередник: науковці ВООЗ і Китаю назвали можливі сценарії передачі COVID - 19 людиРеспубліканці відзначили, що ще в 2017 році американські дипломати в Китаї повідомляли про проведення в лабораторії в Ухані небезпечних досліджень коронавірусів без дотримання необхідних норм безпеки. Також у доповіді говориться, що в 2019 році у кількох співробітників лабораторії були симптоми, схожі на наслідки COVID-19, і згадується причетність китайських військових до інституту в Ухані. При цьому доказів природного походження вірусу мало.

Походження коронавірусу

ВООЗ опублікувала доповідь про походження вірусу після поїздки експертів організації в Ухань в березні. Вони не змогли встановити джерело коронавірусу, але найбільш вірогідною версією називається передача вірусу людині від кажанів через проміжну тварину.

14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США не задоволені дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я про поширення коронавірусу в світі, і закликав продовжити роботу.