ВООЗ створює нову групу для з'ясування походження COVID-19 / фото REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я створює нову групу експертів, яка працюватиме над з'ясуванням походження смертельного вірусу COVID-19.

Як йдеться у заяві ВООЗ, група експертів буде називатися "Міжнародна наукова консультативна група з походження нових патогенів" (SAGO) і відповідатиме за консультування організації з питань розробки глобальної структури для систематичного вивчення виникнення майбутніх нових патогенів з пандемічним потенціалом. Відносно коронавірусу SAGO буде підтримувати швидке проведення досліджень.

"Оголосивши відкритий конкурс на висунення кандидатур в SAGO, ВООЗ створює прозору основу для нової науково-консультативної групи, в роботі якої, як ми очікуємо, візьмуть участь всі держави-члени", - йдеться в повідомленні.

При цьому в організації закликали уряди всіх країн деполітизувати ситуацію і співпрацювати для прискорення досліджень походження коронавірусу й працювати для розробки загальної структури для майбутніх нових патогенів з пандемічним потенціалом.

Читайте такожГлава ВООЗ припустив ймовірності витоку коронавірусу з лабораторії

"Цей відкритий заклик спрямований на те, щоб забезпечити виявлення широкого спектра наукових навичок і досвіду для консультування ВООЗ з питань досліджень, необхідних для визначення походження будь - якого майбутнього з'являється або знову з'являється патогену з пандемічним потенціалом", - йдеться в повідомленні.

ВООЗ також сподівається на продовження попередніх місій в Китай з вивчення походження вірусу для того, щоб зібрати достатньо даних для спростування гіпотези про можливий витік вірусу з лабораторії в Ухані.

Разом з тим, ВООЗ також запускає нове міжнародне дослідження, яке допоможе вивчити COVID-19.

"Пошук джерел будь-якого нового патогена - складний процес, заснований на науці, вимагає співпраці, самовідданості і часу", - наголошується в заяві, опублікованій ВООЗ, повідомляє Deutsche Welle.

Водночас у ВООЗ зазначають, що пошук джерел виникнення вірусу SARS-CoV-2 "не є і не повинен бути приписуванням провини, тикання в когось пальцем або підбиттям політичних очок".

"Країни несуть колективну відповідальність за спільну роботу в справжньому дусі партнерства і за забезпечення того, щоб вчені і експерти мали простір, необхідний їм для пошуку витоків найстрашнішої пандемії за останнє століття", - ідеться в заяві.

У ВООЗ зазначають, що Китай і низка інших країн направили до керівництва організації лист щодо подальшого дослідження "лабораторної гіпотези" походження SARS-CoV-2.

"Вони припустили, що вивчення витоків походження пандемії було політизоване або що ВООЗ діяла під політичним тиском", - повідомляє організація.

ВООЗ пояснює, що аналіз звіту про першу фазу розслідування дозволив дійти висновку про недостатність "наукових обґрунтувань для виключення будь-якої з гіпотез". Зокрема, для перевірки "лабораторної гіпотези" походження коронавірусу важливо отримати доступ до всіх даних.

"Доступ до даних критично важливий для розвитку нашого розуміння науки і жодним чином не повинен політизуватися", - наголошується в документі.

Другий етап дослідження причин виникнення пандемії "включатиме в себе подальше опрацювання вихідних даних про ранні відомі випадки хвороби і перевірку зразків крові від можливих ранніх випадків у 2019 році". Зокрема, ВООЗ сприяла незалежній перевірці міжнародними лабораторіями зразків крові, взятих в Італії до початку епідемії у цій країні.

ВООЗ закликала всі країни, також і Китай, "працювати спільно, щоб надати всі необхідні дані і доступ з тим, щоб можна було якомога швидше почати наступну серію досліджень", а також "швидко і ефективно просуватися шляхом дослідження походження коронавірусу".

Першим відомим осередком поширення вірусу SARS-CoV-2 вважається китайське місто Ухань. Однак причина його виникнення до цього часу залишається неясною. Одна з гіпотез полягає в тому, що вірус міг "вирватися" на свободу внаслідок аварії в Інституті вірусології в Ухані, який займається дослідженням коронавірусів. Китайський уряд категорично заперечує це.

Група міжнародних експертів ВООЗ змогла відвідати Ухань тільки в січні 2021 року - більш ніж через рік після перших звітів про виявлення вірусу. Підготовлена нею доповідь була опублікована наприкінці березня, однак вона не дала однозначних відповідей. Експерти ВООЗ класифікували "лабораторну гіпотезу" походження вірусу як "вкрай малоймовірну". При цьому Великобританія і США доволі критично поставилися до оприлюднених висновків комісії та заявили, що Китай навмисно відмовив експертам в доступі до даних і зразків. Пізніше і глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус на саміті "Великої сімки" заявив, що не виключає "лабораторну гіпотезу", а Китай повинен допомогти в розслідуванні джерела вірусу.

У липні 2021 року Пекін відмовився від плану ВООЗ, що передбачає другий етап вивчення походження COVID-19 в Китаї. У держкомітеті охорони здоров'я КНР заявили, що пропозиція ВООЗ містить "формулювання, які не поважають науку", і що Пекін не згоден з цим планом.

Як повідомляв УНІАН, є дві версії походження коронавірусу - ними поділилася розвідка США.

За даними міжнародного ресурсу Worldometer, з початку виникнення пандемії у світі заразилися понад 206 мільйонів людей. Від COVID-19 померли понад 4,3 мільйона людей.

Пандемія коронавірусу у світі: що відомо