Вакцина від коронавірусу може не спрацювати у випадку людей із зайвою вагою / фото REUTERS

Коли Хесус Охіно Соса-Гарсія доглядав пацієнтів з COVID-19 у відділенні інтенсивної терапії, він помітив одну важливу закономірність. "Надмірна вага завжди стає важливим фактором", - каже медик.

Соса-Гарсія у столиці Мексики працює в клініці Médica Sur, яка бореться з пандемією коронавірусу вже півроку. За його словами, нові пацієнти надходять щодня. І багато з тих, у кого хвороба протікає у тяжкій формі, - це люди з ожирінням. А таких у Мексиці 36% від всього дорослого населення, - пише Nature.

Читайте такожDie Zeit: Люди з надмірною вагою тяжко переносять COVID-19, медики пояснили причиниСоса-Гарсія разом з колегами перевірили дані за місяці, коли пандемія тільки почалася. Виявилося, що половина пацієнтів, яких доставили у відділення інтенсивної терапії до третього травня мали надмірну вагу. Мексиканський лікар з оптимізмом чекає на появу вакцини від коронавірусу, яка зупинить пандемію. Але вчені побоюються, що Мексиці й деяким іншим країнам, де значна частина населення страждає від ожиріння, препарат може не допомогти.

Відео дня

Надмірна вага корелюється з неправильною реакцією імунної системи на коронавірус. Вакцини проти інших збудників захворювань теж часто не працюють у випадку людей з такою проблемою. Тож цілком можливо, що і у випадку препарату від COVID-19 захист теж буде не достатньо потужним.

"Ми хвилюємося через це", - скала Донна Рейн, яка досліджує проблему ожиріння в Пеннінгтонському біомедичному дослідному центрі, штат Луїзіана.

Дослідники досі не можуть сказати напевне, чи буде вакцина від коронавірусу ефективною у випадку людей з надмірною вагою. Однак, можуть бути способи вирішити проблему.

Ще на початку пандемії стало зрозуміло, що зайві кілограми підвищують ризик людей заразитися. Коли епідеміолог Лін Сю з Університету Сан Я-Сен в Гуанчжоу аналізувала дані першої хвилі епідемії в Китаї, вона помітила одну закономірність, яка простежувалася в кожній моделі.

"Індекс маси тіла завжди був важливим. Він завжди напряму був пов'язаним з тяжкістю COVID-19", - сказала вона.

Читайте такожCNN: Зима буде найгіршою частиною пандемії COVID-19, як її пережити?Коли Сю подала своє дослідження в академічний журнал, редактори закликали її повідомити про своє відкриття ВООЗ. Після того в різних країнах з'явилися окремі дослідження, які дійшли одного і того ж висновку. Люди з надмірною вагою частіше помирають від COVID-19, ніж ті, в кого немає зайвих кілограмів, але, наприклад, є інші проблеми, такі як діабет чи гіпертонія.

Пояснень цьому може бути багато. Наприклад, за пацієнтами з високим індексом маси тіла тяжко доглядати. Їм тяжко встановити трубку системи штучної вентиляції легень. Можливості їхніх легень і так обмежені. Також існує багато не таких очевидних ускладнень на молекулярному рівні. Стійкість до інсуліну впливає на можливість тіла нормально реагувати на цукор, що провокує діабет. Такі процеси більш поширені серед людей з надмірною вагою. І вони впливають на метаболічну реакцію на коронавірус.

Жирова тканина також містить високий рівень рецепторів ACE2, до якого коронавірус SARS-CoV-2 здатен чіплятися.

"Жирова тканина, здається, виконує роль своєрідного резервуара для вірусу", - пояснює ендокринолог з Університету Маямі Жанлука Якобелліс.

Надмірну вагу також пов'язують з менш різноманітною популяцією мікроорганізмів у кишечнику, носі й легенях. Це теж впливає на метаболічні функції. Кишкові бактерії можуть впливати на імунну реакцію на патогени, а також на вакцини. Минулого року вчені встановили, що зміни фауни кишечника після курсу антибіотиків впливає на реакцію людського тіла на вакцину від грипу.

Читайте такожВчені визначили, чому пізня вечеря частіше призводить до зайвої вагиВсе це може стати передвісником неприємностей для проведення щеплень від коронавірусу в країнах, де надмірна вага стала серйозною проблемою. Дані ВООЗ свідчать, що 13% дорослих у світі мають зайві кілограми. Рейн вказує на дослідження вакцин від грипу, гепатиту B і сказу. Виявилося, що вони викликають слабшу імунну реакцію в людей з надмірною вагою.

"У випадку грипу ми бачимо, що вакцинація не працює, як слід, для людей з надмірною вагою. Щодо коронавірусу в нас таких даних поки немає", - сказала Сю.

Втім, деякі вчені ставляться скептично до таких передчасних побоювань. Вони вказують на те, що дослідження вакцини грипу були досить невеликими. Тож вони не можуть бути хорошим прикладом. Зрештою, вчені знайшли спосіб покращити дію вакцини для людей старшого віку.

За словами Рейн, додаткова доза вакцини від коронавірусу може вирішити проблему.

"Може доведеться дати три дози замість двох, а може й більше. Ми не повинні просто скласти руки і сказати: вакцина не буде працювати", - сказала експерт.

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками та перекваліфікації ВООЗ.