Вакцина від коронавірусу - Euractiv: фахівці заявили про проблеми з поставкою / Фото: REUTERS

Транспортування вакцин від коронавірусу може стати викликом століття, якщо політики не підготуються до нього заздалегідь.

Про це йдеться у матеріалі Euractiv.

Перевезення ліків має відбуватися в умовах контрольованої температури та за певний проміжок часу, щоб вакцини були ефективними у боротьбі з COVID-19.

Відео дня

«Безпечна доставка вакцин від COVID-19 стане місією сторіччя для світових авіаперевізників. Проте це не відбудеться без чіткого та завчасного планування. І зараз саме час для цього», – пояснив гендиректор Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) Александр де Жуньак.

Наразі – через введений країнами карантин – авіаперевезення працюють не на повну. Це серйозно вплинуло на вантажопідйомність лайнерів.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше на 10 вересня

За даними IATA, доставка першої дози вакцини від COVID-19 для майже 7,8 мільярда людей потребуватиме понад 8 тисяч Jumbo Jet 747. Зараз в експлуатації трішки понад 400 таких літаків по всьому світу.

Також існує й проблема безпеки. Фахівці побоюються фальсифікацій та крадіжок цього цінного товару, який планують постачати усім країнам світу.

Проте вакцини від COVID-19 транспортуватимуть й наземним та водним транспортом, що серйозно ускладнить розробку логістичної схеми. На що впливатимуть й так звані «закриті кордони» в рамках введеного країнами карантину.

Тому Єврокомісія вже закликала членів ЄС підписувати загальні положення щодо прикордонних заходів, щоб узгодити підхід блоку до критеріїв карантину та поїздок.

«Якщо кордони будуть закритими – план з доставки вакцин буде зірвано», – підсумував Александр де Жуньяк.

Вакцина від коронавірусу: що наразі відомо

  • Китай схвалив клінічні випробування на людях вакцини проти коронавірусу, яка була вироблена з використанням клітин комах.
  • Країни Євросоюзу, Велика Британія, а також країни-партнери ЄС погодили план вакцинації від COVID-19. Згідно з ним, на першому етапі щеплення повинні отримати 40% їхнього населення. І такі наміри відрізняються від планів, які склали в ВООЗ.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила до переліку допущених до клінічних випробувань розроблювану в Казахстані вакцину від коронавірусу COVID-19. Всього списку 33 вакцини з 19 країн світу.
  • Потенційної вакцини проти коронавірусу вистачить на 5-10 років, пише Reuters.
  • Далеко не всі українці згодні вакцинуватися, щоб захиститися від коронавірусу. Тільки 47% громадян зізналися, що готові зробити відповідне щеплення, після того, як вакцину схвалить Всесвітня організація охорони здоров'я. Ще 42% українців заявили, що не збираються робити щеплення.
  • У розроблених в Росії та Китаї вакцин від коронавірусу знайшли спільний потенційний недолік: вони ґрунтуються на вірусі застуди, що знижує їхню ефективність, кажуть експерти.