Попередні обсерваційні дослідження вже показували зв'язок між низьким рівнем вітаміну D і сприйнятливістю до гострих інфекцій дихальних шляхів / ua.depositphotos.com

Новітнє дослідження з Університету Англії Раскін, місто Кембридж (Anglia Ruskin University) виявило зв'язок між низьким і середнім рівнем вітаміну D і високою кількістю випадків COVID-19 і смертністю у 20 європейських країнах.

Про це повідомляє на своїй сторінці в мережі Facebook соціальна ініціатива Virobnik.ua, посилаючись на наукове видання ScienceDaily.

Як повідомляють вчені, в Італії та Іспанії, де спостерігається високий рівень смертності від COVID-19, середній рівень вітаміну D нижчий, ніж у більшості країн Північної Європи. Почасти, це пов'язано з тим, що люди в південній Європі, особливо літні, уникають сильного сонця, а пігментація шкіри також знижує природний синтез вітаміну D.

Відео дня

Читайте такожНазвано сім продуктів, які допоможуть поліпшити сон

Водночас, найвищі середні рівні вітаміну D виявлені у Північній Європі через споживання олії печінки тріски й добавок вітаміну D і, можливо, меншого уникнення сонця. Як відомо, скандинавські країни належать до числа країн з найменшою кількістю випадків захворювання COVID-19 і рівнями смертності на душу населення в Європі.

Попередні обсерваційні дослідження вже показували зв'язок між низьким рівнем вітаміну D і сприйнятливістю до гострих інфекцій дихальних шляхів. Вітамін D модулює реакцію білих кров'яних клітин, запобігаючи вивільненню занадто великої кількості запальних цитокінів. Відомо, що вірус COVID-19 викликає надлишок прозапальних цитокінів.

Незважаючи на доведений зв'язок вітаміну D і вірусу, спільнота Virobnik.ua закликає перебувати на сонці помірну кількість часу і вказує у своєму пості на кращі й безпечніші джерела вітаміну D, ніж сонячні промені.

«Ми виявили значний взаємозв'язок між низькими та середніми рівнями вітаміну D і кількістю випадків COVID-19, й особливо показниками смертності від COVID-19 на душу населення у 20 європейських країнах. Доведено, що вітамін D захищає від гострих респіраторних інфекцій, і літні люди, група з найбільшим дефіцитом вітаміну D, найбільш серйозно вражені COVID-19», - заявив доктор Лі Сміт з Університету Англії Раскін.

*Дослідження, проведене доктором Лі Смітом з Університету Англії Раскін (ARU) і паном Петре Крістіаном Ілі, провідним урологом лікарні ім. Королеви Єлизавети Фонду Кінга Лінса NHS, опубліковане в журналі Aging Clinical and Experimental Research.