Вчені досліджували вплив брудного повітря на дітей \ фото: ua.depositphotos.com

Нове дослідження, проведене Барселонським інститутом глобальної охорони здоров'я (ISGlobal), виявило зв'язок між впливом брудного повітря під час вагітності і затримками фізичного розвитку дитини в перші роки життя.

Читайте такожВчені стверджують, що вік батька впливає на розвиток аутизму у дитини

Іспанське дослідження проаналізувало дані більш ніж 1700 пар мати-дитина з Астурії, Гіпускоа, Сабаделя і Валенсії, які були включені в когортне дослідження, присвячене дитинству та впливу навколишнього середовища на нього, повідомляє medikforum. Вчені оцінили вплив діоксиду азоту і дрібних твердих частинок у містах протягом першого триместру вагітності. Індекс маси тіла дітей фіксувався з народження до чотирирічного віку.

Відео дня

Результати показали, що більший вплив дрібних твердих частинок протягом першого триместру вагітності був пов'язаний з більш високим ризиком зниження маси тіла та індексу маси тіла у віці чотирьох років. Результати впливу діоксиду азоту були аналогічними, але не мали статистичної значущості.

«Це дослідження припускає, що вплив брудного повітря під час вагітності може бути пов'язаний з затримками фізичного зростання в перші роки життя», - зазначає Серена Фоссаті, провідний автор дослідження. «Наші результати говорять про те, що вплив брудного повітря на плід має тривалі наслідки».