У МОЗ також розповіли про ті категорії, які не підлягають мобілізації / фото УНІАН

У Міністерстві охорони здоров'я роз'яснили основні норми, які передбачені законом №3633-ІХ щодо внесення змін до деяких законодавчих актів, які стосуються окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, що пов'язані з медициною.

У МОЗ пояснили, що всі громадяни повинні обов'язково пройти медичний огляд, в межах якого буде визначено, чи можуть вони бути придатними до військової служби. Зазначається, що ті, хто має психологічну та/або медичну освіту, можуть пройти військову службу за контрактом терміном на один рік. 

Згідно з законом, бійцям, які проходять лікування за кордоном, потрібно пройти військово-лікарську комісію у дистанційному форматі. Це буде робитися для того, щоб вирішити, чи потребують вони тривалого лікування. 

Відео дня

Також у міністерстві уточнили категорії тих чоловіків, які мають право на відстрочку, а саме: 

  • люди з інвалідністю або ті, хто, згідно з висновком ВЛК, є тимчасово непридатним за станом здоров’я;
  • ті, хто доглядають за хворими членами своєї родини, якщо немає інших родичів або ж за батьками чоловіка чи дружини, якщо вони самі не можуть про себе подбати;
  • ті, хто має чоловіка чи дружину з І, ІІ чи ІІІ групою інвалідності за умови, якщо вона набута внаслідок певних захворювань;
  • студенти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за попередній.

Крім того, у законі передбачається перевірка рішень медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Йдеться про чоловіків віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановили інвалідність II та III груп. Вони повинні пройти медичний огляд повторно.

За винятком тих, хто набув інвалідність:

  • у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань;
  • внаслідок поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту України;
  • внаслідок відсутності кінцівки, кистей (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів;
  • через онкологічне захворювання;
  • внаслідок інтелектуальних порушень чи психічних розладів;
  • у зв’язку з церебральним паралічем або іншим паралітичним синдромом чи причинами інвалідності з дитинства.

"Окремо наголошуємо, що чоловікам у віці 25-50 років, які вперше отримали групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, наразі самостійно зʼявлятись на переогляд МСЕК не потрібно", - додали у МОЗ.

Мобілізація в Україні: останні новини

Раніше адвокат Ярослав Куц розповів, які повноваження з’являться у поліції після того, як почне діяти новий закон про мобілізацію. Водночас він нагадав, що поліція не має права вручати повістки, це не їхня функція, проте зможе актуалізувати інформацію в системі "Оберіг", редагувати її за потреби.

Своєю чергою Юрист Євгенія Захарченко пояснила, у кого та за яких умов можуть вилучити автомобіль на потреби ЗСУ після 18 травня. Вона запевнила, що забирати машини будуть не у всіх громадян. 

Вас також можуть зацікавити новини: