Журналістка "Громадського" і командир полку особливого призначення Руслан Цикалюк / скріншот
 

Командир київського полку поліції особливого призначення Руслан Цикалюк брав участь у розгоні учасників Євромайдану у 2013 році.

Про це йдеться в розслідуванні "Громадського", опублікованому 27 грудня.

Полк спеціального призначення було створено на базі спецпідрозділу "Беркут", у якому Цикалюк служив до його ліквідації. "Громадське" проаналізувало відео і фото розгону протестувальників у ніч на 30 листопада. Журналісти зазначили, що на кадрах присутній чоловік, схожий на Цикалюка, який разом з іншими спецпризначенцями бере участь у розгоні протесту. Цикалюк заперечує факт своєї присутності на місці розгону демонстрантів. "Громадське" звернулося до фахівців із портретної експертизи, які підтвердили, що на записах дійсно Цикалюк.

Відео дня

Щонайменше двоє правоохоронців на умовах анонімності повідомило журналістам, що Цикалюк був у ніч розгону на Майдані, чи впізнали його на відео.

Начальник Головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко заявив, що стосовно участі Цикалюка в розгоні мітингувальників потрібно звертатися до слідства. Він зазначив, що командира полку особливого призначення не було притягнуто до кримінальної відповідальності і не було відсторонено від служби.

У прокуратурі заявили, що допитували Цикалюка у статусі свідка у низці кримінальних проваджень щодо злочинів проти Майдану. Інших деталей вони не повідомили.

Глава МВС Арсен Аваков відмовився коментувати цю інформацію.

Читайте такожЗ'явилися нові дані щодо кількості постраждалих на Майдані

У ніч на 30 листопада 2013 року "Беркут" жорстоко розігнав мітинг на підтримку курсу євроінтеграції на Майдані Незалежності в Києві. 1 грудня 2013 року на акцію протесту в центрі Києві вийшли, за різними даними, від 500 до 1,6 млн осіб. Мітинг закінчився сутичками з правоохоронцями на вулиці Банковій біля Адміністрації Президента. Після цього в Україні почалися масові протести, які привели в лютому 2014 року до зміни влади.

В організації розгону мітингу 30 листопада звинуватили тодішнього главу КМДА Олександра Попова, заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Володимира Сівковича, а також начальника київської міліції Валерія Коряка.

Протоколи допиту Коряка у справі про розгін Євромайдану у грудні 2013 року опублікував журналіст Сергій Лещенко. Тоді глава столичної міліції стверджував, що команду встановити ялинку на Майдані, після чого й почалися сутички, йому дав екс-секретар РНБО Андрій Клюєв.

В опублікованому 6 грудня 2018 року інтерв'ю глава управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що на сьогодні немає жодного вироку тим, кому висунуто підозру або обвинувальний акт у суді за розгін студентської акції.

Суди розглядають по суті справи 21 обвинувачуваного в розгоні Євромайдану, зокрема Попова, чотирьох командирів "Беркуту", командира роти і рядових беркутівців. Їм інкримінують безпосередньо побиття мітингувальників або фальсифікацію рапортів і протоколів про адміністративні правопорушення протестувальників, про нібито їхній опір.