Головка самонавідної ракети ЗРК "Тор" нібито на місці катастрофи українського Боїнга / фото з мережі

Bellingcat перевіряє версію про атаку українського Боїнга в Тегерані з зенітного ракетного комплексу (ЗРК) «Тор» після того, як в мережі з'явилося фото головки ракети, яку знайшли нібито на місці катастрофи.

На знімок звернув увагу засновник інтернет-видання Bellingcat, британський журналіст-розслідувач Еліот Хіггінс.

Знімок, нібито зроблений на місці катастрофи лайнера Boeing 737-800 МАУ, опублікував в Twitter користувач під іменем Ashkan Monfared.

Відео дня

"Цей фрагмент виявлений на місці катастрофи українського пасажирського літака, що впав перед будинком місцевого жителя. Хіба літак так виглядає? Хіба це не ракета?" - запитав чоловік.

Читайте такожКатастрофа українського "Боїнга": Іран має намір самостійно розшифровувати дані "чорних скриньок"

За словами Хіггінса, походження фотографії ще належить перевірити. У той же час журналіст зазначив, що прояснити першоджерело кадру на основі даних геолокації буде важко. Проте Хіггінс пообіцяв, що Bellingcat перевірить версію про можливу атаку на літак з ЗРК «Тор».

«Ми розглянемо останнє відоме місцезнаходження літака (в повітряному просторі) і відстань до нього від іранських військових баз, і подивимося, чи перебував він у радіусі дії систем "Тор". Це не залежить від перевірки автентичності зображення», - написав Хіггінс.

У додаток він закріпив твіт, в якому підкреслив, що поки місцезнаходження зображеного на фотографії уламка не буде встановлено, до цієї інформації слід ставитися з обережністю.

Згідно з відкритими даними, на озброєнні іранської армії є 29 ЗРК "Тор-М1» російського виробництва. Поставка цих комплексів Тегерану з Росії завершилася в січні 2007 року.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 8 січня, в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту Тегерана в 06.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.