REUTERS

Заступник генерального прокурора Віктор Трепак заявляє, що Іран ще не ухвалив рішення про передачу Україні "чорних скриньок" зі збитого літака над Тегераном.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Трепак повідомив на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо заслуховування інформації оперативного штабу при РНБО щодо катастрофи літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані.

Читайте такожВ Ірані затримали автора відео із запуском ракети по українському "Боїнгу" – ЗМІ

Відео дня

"Ми з вами розуміємо, що без аналізу "чорних скриньок", без доступу наших слідчих до матеріалів провадження і до місця події, і безпосереднього доступу нас до матеріалів нам цю відповідь дати надзвичайно складно", - відповів Трепак на запитання депутатів, хто конкретно причетний до збиття українського літака в Ірані.

Заступник генпрокурора додав, що були підготовлені відповідні клопотання в рамках міжнародної правової допомоги.

"Ми просимо, щоб нас допустили. Ми звернулися до наших партнерів-іноземців і наших колег, які також сприяють нам у цьому, але без рішення держави, в якій цей злочин було скоєно, - треба бути об'єктивними, - нам, на жаль, без їхньої допомоги цього зробити не вдасться", - зазначив Трепак.

"На сьогодні це ключове. Рішення країни про передачу нам цих матеріалів, ще немає", - наголосив заступник генпрокурора.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

8 січня Рада національної безпеки і оборони України створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою українського літака.

До складу оперативної групи увійшли представники Держслужби з надзвичайних ситуацій, міністерств оборони, закордонних справ, внутрішніх справ, СБУ, РНБО, Державіаслужби, Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Вночі 9 січня до Ірану вирушив літак транспортної авіації Збройних сил України із 45 фахівцями різних галузей, які будуть залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ, що сталася 8 січня в аеропорту Тегерана, та ідентифікації тіл загиблих.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.